Krasnići (DPK): Kurti je izdao obećanja biračima i članovima stranke 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići izjavio je danas da je Kosovo svedok suštinske degradacije čitavog procesa dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Premijer Aljbin Kurti nije počinio nacionalnu izdaju, kako je optuživao druge, ali je izdao obećanja koja je dao biračima i članovima Samoopredeljenja, rekao je Krasnići.

On je na sednici kosovskog parlamenta na kojem Kurti izveštava o sastanku u Ohridu i sporazumima koji su postignuti, rekao da je prvo pitanje koje treba da postave premijeru „čega ima, a čega nema… ima li ‘Zajednice’ ili Udruženja“, pošto je, kako je rekao, sinoć premijer jednom rečenicom preokrenuo ceo svoj politički život naglavačke, priznanjem da u sporazumu ima Zajednice opština sa srpskom većinom.

Krasnići je optužio premijera da je svojim ponašanjem i nedostatkom koordinacije sa saveznicima Kosova doprineo da zahtev da se sporazum okonča međusobnim priznanjem, završi bez priznanja, ali je, između ostalog rekao da sada imamo privremeni sporazum sa autonomijom u centru.

„Kurti je od samoopredeljenja – bez pregovora, prešao na pregovore – na samoopredeljenje za Srbe“, naveo je lider DPK.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da žali zbog promene pozicije premijera Kurtija.

„Iskreno mi je žao zbog Kurtijeve promene položaja, kakva tužna politička sudbina“, rekao je Abdidžiku.

Ocenio je da su reči poslanika kosovskog parlamenta izgubile na težini jer ih premijer ne uzima u obzir, „da informacije daje kada je sve završeno, poslanici ostaju u informativnom mraku, ili, još gore, njihove reči gube težinu jer se sve što je ovde rečeno poništi na sledećem sastanku u Briselu, ili u televizijskom nastupu“.

„Između ostalog, šest uslova premijera Kurtija za osnivanje Asocijacije objavljenih na sednici od 2. februara, poništeno je u sporazumu od 27. februara i konačno u aneksu Ohridskog sporazuma. Nisu ni bili deo teksta u aneksu sporazuma“, ocenio je Abdidžiku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da je situacija u zemlji kritična.

„Za nas kao poslaničku grupu i kao politički subjekt, prvo pitanje kojim se moramo pozabaviti jeste da je situacija u zemlji kritična. Neophodno je, i kao Skupština i kao Vlada, da ojačamo svoju agendu u jačanju našeg državnog subjektiviteta“, rekao je on iznoseći stavove ABK o sastanku u Ohridu.

Podvukao je da treba biti pošten prema građanima, sporazum je zaključen na dan kada su prihvaćeni principi sporazuma, a aneks koji je kodifikovan u Ohridu je sastavni deo sporazuma koji daje obaveze strankama, odnosno Kosovu i Srbiji.

Dodao je da će se Ohridskim sporazumom godinama nastaviti dijalog i razgovor sa EU.

„Mi ovo treba da iskoristimo kao priliku za jačanje Kosova, ali je u isto vreme i potencijal za moguće propuste i neuspehe“, rekao je Tahiri.

Prema rečima Tahirija, u telu koje će pratiti ostvarivanje sporazuma i aneksa trebalo bi da učestvuju i Sjedinjene Američke Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari