Kreni-Promeni: Afera u Portugalu budi sumnju na korupciju u vezi litijuma i u Srbiji 1Medija centar

Pokret Kreni-Promeni upozorio je danas da afera u vrhu vlasti u Portugalu sa navodnom korupcijom u vezi istraživanja litijuma, „budi sumnju“ da je korupcija glavni motiv što političari u Srbiji „i dalje pokušavaju da ožive projekat Jadar“.

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ranije danas ostavku posle hapšenja njegovog šefa kabineta zbog navodne korupcije u vezi koncesije za rudnik litijuma.

„U Evropi se trenutno nigde ne eksploatiše litijum jer očigledno svuda izaziva velike kontroverze. U Srbiji je eksploatacija litijuma najteža zato što se ne nalazi u vodi nego u rudi jadarit i sigurno će naneti najveću štetu životnoj sredini. Očigledno je da vađenje litijuma u nastanjenim mestima izaziva opasnost po zdravlje ljudi i da je pratilac posla sa litijimom korupcija“, stoji u saopštenju.

Pokret je upitao kakav su ugovor predstavnici Vlade Srbije potpisali sa Evropskom komisijom o „eksploataciji“ litijuma i kako je moguće da takav dokument bude potpisan „kada postoji odluka Vlade kojom je stopiran projekat iskopavanja litijuma u Jadru“.

„Zahtevamo i smatramo preko potrebnim da se o ovom pitanju izjasne i ambasadori, i predstavnici Evropske Unije i svih zemalja koje se zalažu za eksploataciju litijuma u Srbiji, u koje spadaju kako zapadne države tako i Kina“, naveli su iz pokreta Kreni-Promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari