Krstić: Rusi neće biti spremni na dogovor pre jedne velike pobede 1Fozto: fpn.bg.ac.rs

„Početak pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji jeste dobra vest, ali treba još mnogo stvari da bi se došlo do dogovora. Mislim da ni Rusi neće biti spremni na dogovor pre barem jedne velike pobede, poput zauzimanja Kijeva, Mariupolja ili čitavog Harkova. To im je simbolički važno kao demonstracija uspeha operacije“, ocenjuje za Danas Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka.

Prema njegovim rečima, međutim, ciljevi koje je Rusija proklamovala su promena režima- „denacifikacija“, trajna neutralnost Ukrajine – pa čak u ekstremnoj formi „demilitarizacija i na kraju konsolidacija i zauzimanje čitave Donjecke i Luganske oblasti za samoproglašene republike.

„Veliko je pitanje, međutim, kako će se ti ciljevi sprovesti u praksi. Meni trenutno deluje da se ide na privremenu okupaciju strateški najvažnijeg dela, ili čak čitave Ukrajine”, napominje Krstić.

Sagovornik Danasa primećuje i da je ova situacija nepogodna za Srbiju. Ističe da je trenutno moguće principijelno stati uz Ukrajinu, bez uvođenja sankcija za Rusiju, ali deluje da bi cena ovakve politike mogla da skoči kako vreme odmiče.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari