Gotovo da nema političara u Srbiji koji je bio na nekoj funkciji od devedesetih godina prošlog veka do danas, a da se istovremeno nije oprobao u biznisu. Istovremeno, gotovo svaki viđeniji poslovni čovek, makar nakratko, pojavljivao se u nekoj političkoj ulozi, kao što su to činili Bogoljub Karić, Miroslav Mišković, Milovan Bojić, Dušan Mihajlović, Nebojša Čović, Zoran Živković…

Bilo je i drastičnih slučajeva, poput Mirka Marjanovića, da se u isto vreme obavlja premijerska funkcija i bude na čelu velikog državnog preduzeća. Sukoba interesa ove vrste danas u Vladi Srbije nema, ali su zato desetine narodnih predstavnika u parlamentu Srbije u isto vreme i uspešni poslovni ljudi. Konflikta interesa, onako kako ga opisuje zakon, tu svakako nema. U kojoj meri su zakonski predlozi i posebno amandmani motivisani privatnim interesima poslanika veoma je teško dokazati.

Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar za privredu i privatizaciju, a danas poslanik DS-a, suvlasnik je firme „Eki investment“, koja se bavi savetovanjem i investiranjem. Veći poslovi u kojima je ova kompanija učestvova jesu prodaja „Rose“ američkoj „Koka-Koli“, „Meridijan banke“ francuskoj „Kredi agrikol grupi“ i prodaja „Nove banke“ italijanskoj banci „Findomestik“.

Vlahović kaže za Danas da je istovremeno bavljenje biznisom i politikom česta praksa u razvijenim evropskim zemljama, „pod uslovom da jedno drugo ne zloupotrebljavaju“. Navodi i da mu često nije jasno zbog čega se u politici gubi toliko dragocenog vremena, što bi u biznisu predstavljalo i gubitak novca. Vlahović, inače, u Skupštini ne prima nikakvu nadoknadu.

Velimir Ilić, poslanik Nove Srbije i donedavno ministar za kapitalne investicije, u biznisu je pune 23 godine. Počeo je proizvodnjom lepka, a bavio se građevinarstvom i instaliranjem grejnih sistema. Međutim, kako tvrdi, tome je došao kraj.

– Što zbog bolesti, što zbog politike, ugasio sam sve firme. Jedino još posedujem farmu ovaca. Sada sam potpuno posvećen politici – kazao nam je Ilić.

Njegov stranački kolega i jedan od „krupnijih“ biznismena u Skupštini Srbije je Mladen Grujić. Ipak, ovaj vlasnik lanca drogerija „Lili“ i pekara „Hleb i kifle“ odbio je da o preplitanjima politike i posla razgovara za Danas. „Teško mi je, vrućina je“, glasio je Grujićev odgovor.

Još jedan poslanik NS-a, Miroslav Markićević, ima privatan posao. Ipak, kako naglašava, to je „sitni privatluk“, odnosno jedna trgovinska radnja u Čačku.

Viđeniji biznismen među poslanicima je i Dragan Todorović, šef radikala u parlamentu. On za Danas objašnjava da je biznisom počeo da se bavi još u studentskim danima. Poseduje autotransportno preduzeće „Todorović“, osnovano 1989. godine.

– Imam četiri registrovana kamiona koji voze za zapadnu Evropu, jer posedujemo sertifikat Evro 2, kao i tri neregistrovana kamiona i dve prikolice – kaže Todorović i ističe da se zbog ekonomske krize sve teže posluje. Na pitanje kako stiže da istovremeno obavlja poslaničke obaveze i da se bavi privatnim poslom, on navodi da u preduzeću „Todorović“ rade dvoje komercijalista i njegova supruga, a u posao polako ulazi i sin koji studira Višu poslovnu školu.

Ljubiša Petković, poslanik SRS-a, do odsluženja tromesečne kazne u Haškom tribunalu posedovao je dragstor prehrambene robe koji je potom prerastao u butik. „Sve to sam zatvorio i sada sam potpuno posvećen poslaničkom poslu“, kaže on.

U javnosti je nedavno podignuta poprilična prašina zbog pokušaja rušenja letnje bašte od 240 kvadrata, odnosno poslastičarnice čiji je vlasnik dojučerašnji radikal, a sada samostalni poslanik Jovan Damjanović, ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića. On u razgovoru za Danas negira da je vlasnik bilo čega.

– Vlasnik firme Trejd Joja, koja se bavi izvozom, uvozom, trgovinom i ugostiteljstvom jeste moj sin, a ja, kao i svaki otac, pomažem koliko umem i mogu. Moj jedini posao je poslanički – izričit je Damjanović.

Mićo Rogović, poslanik Srpske napredne stranke, ima firmu i nastoji da unapredi razvoj turizma u Novoj Varoši. „U tu svrhu sa svojim prijateljima sagradili smo ugostiteljski objekat sa šest apartmana i restoranom, u kome ima 40 mesta“, naglašava Rogović.

Dragan Marković Palma, lider i poslanik Jedinstvene Srbije, vlasnik je kompanije koja zapošljava više od 100 radnika, u čijem sastavu su preduzeća za transport i trgovinu. Za njegovo ime vezuje se i TV Palma plus, iako članovi njegove stranke negiraju da ima veze sa ovom stanicom koja ima regionalnu frekfenciju. Marković ne prima poslaničku, ali ni platu gradonačelnika Jagodine, već zaradu dobija u preduzeću. Zanimljivo je da je 1995. proglašen za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije.

U bliskoj vezi s medijima je i Dušan Bajatović, poslanik SPS-a i direktor JP Srbijagas. Bajatović priznaje da je novosadska TV Most u vlasništvu njegove porodice. „Ta televizija nije stvarana na krilima SPS-a, kako neki žele da prikažu, već zahvaljujući naporima svih zaposlenih“, rekao je on za Danas. U medijskom biznisu je i Zoran Ostojić iz LDP-a, suvlasnik Produkcijske grupe Mreža.

„Najzaposleniji“ Nenad Popović

Među najuspešnijim biznismenima u Skupštini Srbije je i Nenad Popović, funkcioner DSS-a. On je vlasnik kompanije „ABC holding“, koja posluje u oblasti elektroenergetike u Srbiji, Rusiji, Kini, Švajcarskoj, Emiratima… i zapošljava više od 5.000 ljudi. Popović, zbog mnogobrojnih obaveza, nije mogao da nam odgovori na pitanje o preplitanjima svog političkog angažmana i biznisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari