“Kuc, kuc, guten tag, ko ovde živi?”: Sagovornici Danasa o tome kako premijerka vidi međunarodnu istragu izbora 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC foto:FoNet Aleksandar Barda

Strašno je šta je sve u stanju da izgovori logoreična tehnička premijerka, koja je protivno Ustavu i narodna poslanica. Scenario koji je opisala, pokušavajući da zaplaši građane, sasvim je nerealan i ponovo nas je dovela u dilemu da li takve izjave uopšte treba komentarisati ili ostaviti da govore same za sebe.

To kažu sagovornici Danasa komentarišići naše pitanje dana o izjavi premijerke Ane Brnabić koja je na televiziji Prva opisala kako će, prema njenom sudu, izgledati međunarodna istraga izbora.

Premijerka je komentarišući mogućnost međunarodne istrage izbora u Srbiju koju traži Evropski parlament navele da opozicija tražeći tu istragu hoće ukidanje suvereniteta i suspenziju svih institucija, te da se strancima daju sve baze podataka.

Ona je opisala i kako bi izgledala terenska provera u međunarodnoj istrazi.

– Šta znači terenska provera. To znači da grupa stranaca, verovatno praćena Đilasom, Marinikom Tepić, Ćutom, Lazovićem Milošem Jovanovićem, dođe gde god želi da dođe sa tim bazama podataka i kaže “Kuc kuc Marija, dobar dan, guten tag, gud morning, ovde prevodilac…Bukavalno kao kaznena ekspedicija…Ime i prezime, vi kažete koje….Koliko vas tu živi? Kažete, izvinite a ko ste vi da mene pitate koliko živi ljudi u mojoj kući. Ajde ajde, koliko vas tu živi, ovo je međunarodna istraga morate da kažete. Vi kažete pa živi nas četvoro. A što vas živi četvoro? Ovo je veliki stan, što vas živi četvoro ili ovo je mala kuća što vas živi osmoro? Jel sigurno, dajte da vidimo mi svih vas osmoro, tu da se nacrtaju …Vi kažete pa ne mogu ovaj je na poslu….Svi da se nacrtaju ovde, ovo je međunarodna istraga, da vas mi identifikujemo, da vas mi preborojimo…Kad ste se vi preselili? A što ste se preselili?…Jel sigurno svi žive ovde? Vi kažete ne znam, dete ili brat mi je ili sestra u inostranstvu trenutno…Jeste li ih odjavili….”, opisala je Brnabić.

Kako je rekla, ona je šest godina živela u Londonu, ali da se vraćala da glasa na Karaburni, te bi ta međunarodna istraga pitala njene roditelje zašto je nisu odjavili i rekli da je njen glas fantom.

Jelena Jerinić, poslanica Zeleno-levog fronta, za Danas kaže da nas je premijerka Brnabić ponovo dovela u dilemu da li takve izjave uopšte treba komentarisati ili ostaviti da govore same za sebe.

– U strahu od sadržaja konačnog izveštaja ODIHR koji se očekuje ove nedelje, kao i konačnog opisa posla nezavisne međunarodne misije o krađi izbora, SNS izvlači oprobanu radikalsku strategiju zaplašivanja stranih mešanjem i izdajom nacionalnih interesa. Nezavisna revizija biračkog spiska je davnašnja preporuka ODIHR-a i drugih posmatračkih organizacija, a SNS je još 2019. godine odbio da taj posao obavljaju domaći stručnjaci, krijući se iza tobožnje brige o podacima o ličnosti. Posebno je licemerno kada taj argument dolazi od stranke čiji aktivisti svakodnevno obilaze Srbiju, noseći nezakonito pribavljene izvode iz biračkih spiskova, ucenjujući birače i kupujući glasove – navela je Jerinić.

A Sofija Mandić, pravnica i članica GIK, smatra da predsednica Vlade svojom izjavom pokazuje ogorčenost zbog insistiranja međunarodne zajednice da se utvrdi obim zloupotreba u vezi sa izvršenjem krivičnog dela sastavljanje netačnog biračkog spiska.

– Utvrđivanje činjenica ne odgovara Vladi Srbije jer bi ono vodilo do logičnog pitanja ko je u Vladi znao za zloupotrebe biračkog spiska i ko je takvu zloupotrebu naredio. Dakle, izjavu gospoše Brnabic vidim kao zastrašivanje građana, kao ličnu odbranu i dovođenje građana u zabludu, kako bi se osiguralo da u Vladi niko ne odgovara za prekrajanje izborne volje. Scenario koji je opisala gospođa Brnabić, pokušavajući da zaplaši građane, sasvim je nerealan, jer bi se eventualna terenska provera odnosila pre svega na proveru da li određeni objekti postoje ili ne, da li su građanima prijavljivana prebivališta na adresama na kojima se ne može živeti (trafo stanice, objekti u izgradnji, javne ustanove, lokali i sl). Pravo pitanje za gospođu Brnabić nije kako će izgledati međunarodna istraga, već zasto Srbija, odnosno domaće tužilastvo, nije sprovelo doslovno nijednu radnju da utvrdi činjenice. Da jeste, predsednica Vlade ne bi morala da se uzrujava oko formata međunarodne istrage – navela je ona za Danas.

Dok Srđan Milivojević, poslanik DS, za Danas konstatuje da je “strašno šta je sve u stanju da izgovori logoreična tehnička premijerka, koja je protivno Ustavu i narodna poslanica”.

– Žalosno je da je Ana Brnabić kao eksponirani predstavnik režima najodogovornija za kršenje člana 2. Ustava koji kaže da nijedna politička stranka ne sme da prisvoji suverenitet od građana. Prinuđeni smo da kao i 1914. kada smo suverenitet i slobodu Srbije branili sa našim saveznicima Rusijom, Francuskom, Engleskom i danas branimo naš suverenitet tražeći pomoć od sveta jer su uzurpatori našeg Ustava i institucija poništili naš suverenitet bacajući ga pod noge. Ipak ova izjava o istražiteljima koji će ići po kućama, zahteva da se pored međunarodnih istražitelja, u proces istrage izborne krađe uključe i psihijatri i psiholozi i iz Srbij i iz inostranstva. Gospođa Brnabić je davno izgubila svoj politički kompas – zakljujčio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari