Kurti: Dostigli smo međusobni dogovor o aneksu, druga strana izbegava da potpiše sporazum 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je nakon sastanka u Ohridu da su došli da „potpišu sporazum, ali da druga strana to izbegava“.

„Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa implementacijom aneksa. Dostigli smo međusobni dogovor o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druge strana, kao i na razgovorima u Briselu 27. februara izbegava da potpiše sporazum, a sada isto i aneks. Sada je na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam da ovaj sporazum bude legalno i međunarodno obavezujući“, rekao je Kurti.

Što se tiče aneksa, Kurti je naveo da će on uskoro biti obavljen i da se nada da će svi razumeti šta u njemu piše.

Na pitanje novinarke da li će krenuti povratak Srba u urbane sredine, Kurti je rekao:

„Ja se zalažem za prava svih na Kosovu. I onih koji su tu i onih koji su otišli, to znači da se zalažem da se vraćaju oni koji žele da se vraćaju svojoj privatnoj svojini. Puno njih su sad već prodali svoje svojine, kuću, zemlju, ali ima i onih koji imaju svojinu na Kosovu. Ja se zalažem za prava svih tih ljudi bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je podsetio i na problem nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

„Ima još 1617 nestalih osoba na Kosovu. Najviše je Albanaca, ali i Srba i osoba drugih nacionalnosti. Mi ćemo se potruditi da saznamo njihovu sudbinu što pre. O lokalnim izborima nismo pričali, to je unutrašnja stvar Kosova“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari