"Dogovorili smo nekoliko tačaka, večeras ništa nisam potpisao": Vučić za sutra najavio obraćanje građanima 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Ohridu postignut dogovor.

Vučić je naveo da su večeras u Ohridu dogovorili nekoliko tačaka.

„Večeras ništa nisam potpisao“, naglasio je on.

Obojica smo stavili do znanja šta su naše crvene linije, tako da smo stvorili konstruktivnu atmosferu, dodao je on.

„Ovo nije bio dan D, ali je bio važan dan“, rekao je predsednik.

Vučić je novinarima rekao da će implemetacioni plan „morati da se nadograđuje“ i da će tačke koje su dogovorene „postati deo pregovaračkog okvira za svaku od strana“ u pregovorima sa Unijom.

„Nekakav dogovor smo postigli, ovo neće biti sve, ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za svaku od strana. U procesu koji je dugačak i ozbiljan, Evropski savet će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav“, kazao je Vučić.

Naveo je da na današnjem sastanku „nije ništa potpisao“ i ocenio da je za Beograd veoma značajno što je „kao prioretna obaveza stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa prethodno postignutim sporazum u okviru dijaloga“.

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će Priština to uraditi“, dodao je Vučić.

Vučić je najavio da će sutra saopšiti građanima sve detalje pregovora.

„U mesecima pred nama sasvim sigurno je ozbiljan posao“, naveo je Vučić.

„Ako želimo da istrajavamo na evropskom putu, naš napredak će biti cenjen i po pitanju implementacije ovoga o čemu sam vam večeras govorio“, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana i da će nezavisno ceniti za svaku od strana šta je uradila.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. A da li će to biti, kaže, videće se.

On je dodao i da u implementacionom planu nema tačke o članstvu Kosova u međunarodnim oranizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari