Završeni razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika 1Foto: Print screen N1

Pregovori u Ohridu u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, uz posredovanje evropskih predstavnika, završeni su kasno večeras.

22.00 Posle gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu, saopštio je portparol EU Peter Stano. Očekuje se obraćanje učesnika.

21.15 Razgovori ušli u dvanaesti sat, očekuje se obraćanje učesnika.

19.30 Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu i dalje traje u Ohridu, iako je počeo pre četiri sata.

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto pre 15.30, a posle sat i po razgovora napravljena je kratka pauza.

16.52 Prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, završen je posle nešto više od sat vremena. Posle pauze, razgovori su nastavljeni, prenosi Kosovo Online.

15.25 Počeo je trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandara Vučića i Kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

15.09  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o „uobičajenoj praksi“, kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu.

Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti su u  u Ohridu da bi sa Boreljom razgovarati o predlogu EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Najavljeno je da će Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega sledi zajednički sastanak.

14.53 Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se danas u Ohridu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i razgovarali su o značaju i očekivanjima od sastanka na visokom nivou između Prištine i Beograda.

Mediji u Prištini su preneli izjavu Eskobara za Radio Slobodna Evropa da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije, da stranke neće moći da biraju šta će iz ovog predloga sprovesti, a šta ne.

13:08 Završeni su odvojeni sastanci evropskih zvaničnika sa predstavnicima Srbije i Kosova u Ohridu.

Danas prepodne su se šef spoljne politike EU Žozep Borel i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najpre susreli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Uskoro počinje zajednički sastanak na kojem će učestvovati Kurti, Vučić i evropski zvaničnici

12.15 Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je za RSE da je Vučića i Kurtija u Ohridu istorijska prilika

12.03 U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem

11.43   Kovačevski: Dijalog Beograda i Prištine veoma važan za stabilnost regiona

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da današnji dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu predstavlja jedinstveno sredstvo za konsolidovanje regiona i jačanje evropskih perspektiva Beograda i Prištine.
Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova Beograda ima ogromnu važnost za budućnost i stabilnost regiona, rekao je Kovačevski novinarima.

On je naveo da je danas u odvojenim razgovorima pozdravio Vučića i Kurtija i ukazao im na važnost uspeha razgovora u Ohridu.

Ohrabrio sam sve strane da budu produktivne, rekao je Kovačevski, izražavajući zahvalnost podršci Vašingtona dijalogu i uz ocenu da predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti regiona.

Kovačevski je naveo da Severna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina današnjih razgovora, jer se pokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice i faktor regionalne stabilnosti.

Mesto Zapadnog Balkana je u EU, poručio je Kovačevski.

11.07  U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.52 Publicista Veton Suroi ocenio je danas da pregovori Kosova i Srbije koji se danas nastavljaju sastankom između premijera Kosova Aljbina Kurtia i predsednika Srbije Aleksandra Vučića imaju za cilj pronalaženje načina za okončanje sukoba, ali da će biti teško da se to postigne

10.31 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost napisao je da će danas u Ohridu razgovarati o implementaciji aneksa evropskog predloga

10.29 Pred današnji susret u Ohridu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se premijeru Serverne Makedonije Dimitru Kovačevskom na gostoprimstvu

Šta piše u evropskom sporazumu?

U članu 4 „evropskog” predloga „osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji je Danas dobio diplomatskim kanalima, piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, eksplicitno se navodi u tom članu, od ukupno deset.

Zajednica srpskih opština se u ovom dokumentu, koji već kruži društvenim mrežama, konkretno ne pominje, već se o njenom osnivanju može zaključiti posredno, preko ostalih članova.

Tako u članu 10 piše: „Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma“.

Podsetimo, nakon posete „petorke“, predstavnika EU i SAD,  u petak, 20. januara, predsednik Srbije je rekao da su razgovori bili vrlo teški, „možda i najteži koji smo imali“, odnosno da je to je bila otvorena diskusija o onome „oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rešenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari