Kurti: Kfor je morao da interveniše protiv kidnapovanja policajaca, jer je to njegova odgovornost 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je Kfor morao da interveniše protiv „kidnapovanja policajaca u Leposaviću od strane srpskih snaga“, jer je to, kako je rekao, odgovornost ove institucije.

Obračajući se poslanicima kosovskog parlamenta Kurti je rekao da još čeka odgovor Kfor-a i preuzimanje efektivne odgovornosti.

„Još uvek čekamo da Kfor preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati kidnapovane policajce i kazni ovo flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i Kumanovskog sporazuma“, kazao je Kurti.

Rekao je da je juče prekršena tačka 4. sporazuma od 9. juna 1999. godine.

„Tako da KFOR nije smeo ni da ćuti o otmici (kosovskih policajaca) za koju je imao mandat da spreči. Ako on to ćutanje pretvori u normu, neku vrstu prećutnog potčinjavanja koja je poznata po zakonu, onda neka nam to otvoreno kaže i negiraće međunarodnu odgovornost koju je trebalo efikasno da ispuni“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo u sredu na severu je osveta i agresija Srbije.

„Ono što smo videli juče je osveta na jednoj strani i agresija na drugoj strani. Kreiranje osvete kao instrumenta protiv delovanja pravne države nije samo varvarski mentalitet, već pokazatelj orijentacije srpskog rukovodstva ka severoistoku, despotima severoistoka, a ne ka EU i SAD“, kazao je Kurti.

Ocenio je da „osvetu u najnehumanijem i najkukavčnijem obliku treba otvoreno osuditi i suprotstaviti se snagom zakona. Vlada će učiniti sve da oslobodi policajce otmice“, dodao je on.

Kosovski premijer je dodao da Kosovo ne dozvoljava da ga potčini kako se izrazio, „Vučićeva fašistička milicija“.

Pohvalivši kosovsku policiju za „snažnu uzdržanost“ od početka tenzija na severu krajem maja, Kurti je rekao da kosovske vlasti kontinuirano reaguju sa „maksimalnim oprezom“.

„Policija ne lovi veštice. Podleže najvišim standardima dokaza i činjeničnog stanja. Ove škole za obuku ne dozvoljavaju politizaciju procedura i operacija. I ja, premijer, saznao sam kao i vi za hapšenje eksponenta, jednog od šefova ‘Civilne odbrane’. Ali panika kriminalnih struktura i grupa je tolika, imam utisak da još nismo svesni veličine i značaja za organizovani kriminal ovog uhapšenog koji je u pritvoru“, rekao je Kurti.

U skupštini Kosova u toku je rasprava o izveštaju Kurtija o događajima na severu Kosova i posebno o, kako na Kosovu ocenjuju, „kidnapovanju pripadnika granične policije od strane srpskih snaga na teritoriji Kosova“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je juče saopštilo da su tri pripadnika kosovske policije uhapšena u opštini Raška, na dubini od više od jednog kilometara teritorije centralne Srbije. Pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prelazili, a nisu ni bili blizu administrativne linije sa Kosovom, rekao je državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari