Kurti: Milan Radoičić održava sastanke sa BIA, planiraju novi napad na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premije Aljbin Kurti izjavio je danas da Milan Radoičić održava sastanke sa Bezbednosno informativnom agencijom Srbije (BIA), da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, kao i da planiraju novi napad na Kosovu, preneo je Kossev vest portala Koha.

Posle terorističkog napada Radoičića je pravosuđe u Srbiji pustilo na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije „Civilna zaštita“. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

On je precizirao da se prostorije Radoičićeve firme u Raškoj, kao i one u njegovoj kompaniji Novi Pazar Put, koriste za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade, i da je u toj zgradi smešteno nekoliko pripadnika „Civilne zaštite“, čiji je instruktor U. J.

Kurti je naveo i da su su sredstva koja su korišćena u napadu 24. septembra u Banjskoj uskladištena u jednoj srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD.

Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji su korišćeni u Banjskoj. To preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji. Mesec dana pre napada na Banjsku, predsednik Srbije posetio je ovo preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar, napomenuo je Kurti.

Radoićeve paravojske, tvrdi premijer Kosova, sklanjaju se u objektima koje poseduje u turističkom parku, a osim smeštaja, pripadnici terorističke grupe dobijaju oko 2.000 evra mesečno.

Kurti je rekao i da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem, a da je, istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila je vežbu na poligonu Zimovnik kod Raške, kao i da im obuke izvode penzionisani srpski oficiri sa visokim činovima, i koji poznaju Kosovo .

On je naglasio da je napad bio planiran u novembru.

Tokom novembra planirano je da se izvrši napad u pravcu opštine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Saznali smo da se preliminarni plan za uzvratne napade na Kosovsku policiju promenio nakon intenziviranja patroliranja pripadnika policije i i Kfora oko granice sa Srbijom, rekao je Kurti. (kraj) vip/dal

Prema Kurtu, planiran je napad i ove nedelje, posle izbora u Srbiji.

„Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vežbe grupe od 60 pripadnika ‘Civilne zaštite’ koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gde su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobegli sa severa okupili su se i na drugom mestu zvanom Goč”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari