Kurti o "Otvorenom Balkanu": Nisam protiv Srba, ali ne mogu da dozvolim novu Republiku Srpsku 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da će inicijativa „Otvoreni Balkan“ propasti i da Balkan ne može da se otvori nikome drugom jer je godinama bio otvoren samo za EU, SAD i NATO.

„Otvoreni Balkan znači cilj koji nije otvoren za nas, ali mi moramo da ga otvorimo. Prema kome? Otvoreni smo za EU ​​i SAD, i NATO. Ali otvarati Balkan kao što je Srbija otvorena za Rusku Federaciju i Kinu, mislim da je to pogrešno“, rekao je Kurti prištinskim medijima.

On je kako, navodi portal KoSSev, na Siri TV ponovo izjavio da ne želi inicijativu „Otvoreni Balkan“ koju podržavaju Edi Rama i predsednik Srbije Vučić, on je istakao da Srbija nastoji da destabilizuje Balkan.

„Oko nekih regionalnih inicijativa se ne slažemo. Verujem da će Srbija koja nije neutralna, već je stala na stranu Kremlja, destabilizovati Balkan. Ne možete biti neutralni između vatrogasaca i vatre. Imaju 14 aviona MIG29. Dobili su osam iz Belorusije i šest iz Rusije i tu nema dileme“, rekao je Kurti.

On je poručio i da neće dozvoli „drugu Republiku Srpsku“ na Kosovu, sličnu entitetu u Bosni i Hercegovini.

Kurti je ocenio da su u Bosni i Hercegovini započeli ujedinjavanje opština sa srpskom većinom u cilju stvaranja autonomnog entiteta koji sabotira državu BiH.

„Nisam protiv Srba, ali Srbija je protiv nas i ne mogu da dozvolim drugu Republiku Srpsku na Kosovu, sličnu onoj koja postoji u Bosni, jer su i tamo počeli da ujedinjuju opštine sa srpskom većinom u pravcu stvaranja autonomnog entiteta, a koji sabotira državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je kosovski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari