Kurti uoči dolaska petorke: Bitno je da oni koji nisu znali ko je Srbija, sada shvate 1Foto: Twitter/@albinkurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će sutra saznati šta traže i šta nude evropski i američki predstavnici koji će posetiti Kosovo, prenosi Koha.

„Šta će tražiti i šta će ponuditi, saznaćemo sutra. Mogu da kažem da nema normalizacije bez bezbednosti. Bezbednost Kosova treba da bude prioritet državnih institucija, naroda i društva. Za to radimo danonoćno sa svime što možemo i znamo. To je od vitalnog značaja za Kosovo, za demokratiju, ali bih rekao i za region Balkana uopšte da oni koji nisu znali ili razumeli ko je zvanična Srbija i Beograd to konačno treba da shvate, jer nije Kosovo to koje treba da bude kažnjeno. Srbija je ta koja treba da bude sankcionisana“, rekao je Kurti u posle ceremonije polaganja kamena temeljca rasadnika u selu Godance.

Kurti je dodao i da je Srbija ta koja opstruira dijalog u Briselu.

„Uvek smo bili konstruktivni, posvećeni, kreativni i apsolutno nema krivice i odgovornosti na našoj strani, jer Kosovo i Srbija nemaju normalne odnose. Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara je usredsređen na de fakto međusobno priznanje i treba što pre bude sproveden. Imaćemo onda ne samo demokratsku i evropsku normalnost, već i bezbednost za našu zemlju i za region“, naglasio je Kurti.

Kurti je dodao i da Srbija stalno pokušava da destabilizuje Kosovo.

„U decembru prošle godine imali smo 16 barikada na severu tri nedelje, 29. maja ove godine imali smo napad na policiju, na vojnike Kfora i na vas novinare na severu. Onda smo 14. juna smo imali kidnapovanje trojice naših policajaca u Leposaviću. Konačno, 24. septembra smo imali teroristički napad u kojem je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku”, rekao je Kurti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari