Kurti razgovarao sa Milanovićem i Abazovićem o bilateralnim odnosima i situaciji na Kosovu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je u Severnoj Makedoniji odvojeno razgovarao sa najvišim zvaničnicima Hrvatske i Crne Gore o bilateralnim odnosima i situaciji na severu Kosova, saopštila je vlada u Prištini.

Na marginama Prespa foruma za dijalog u Strugi, Kurti je sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem razgovarao o „odličnim bilateralnim odnosima i potencijalnim oblastima za njihovo produbljivanje“, navodi kosovska vlada.

Kurti je zahvalio Milanoviću „na kontinuiranoj podršci“ Hrvatske, kao i značajnom doprinosu „regionalnom miru i bezbednosti, i na snažnoj podršci u međunarodnoj areni“.

Oni su razgovorali i o dešavanjima na severu Kosova posle vanrednih lokalnih izbora 23. aprila i, kako navodi kosovska vlada, „agresivnom delovanju Srbije prema Kosovu“.

„Kurti je rekao da je Srbija narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kosova kada je kidnapovala trojicu kosovskih policajaca sa teritorije Kosova. On je rekao da takvo ponašanje Srbije, koje dolazi u trenutku kada je deeskalacija situacije na severu zemlje zajednički cilj, treba da bude osuđeno od međunarodnog faktora“, piše u saopštenju.

O situaciji na Kosovu, posebno u opštinama na severu, Kurti je razgovarao i sa premijerom Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem, koga je, kako se navodi, upoznao sa predlogom za deeskalaciju situacije.

Kurti je i Abazoviću rekao da je Srbija u sredu „izvršila agresiju na Kosovo kidnapovanjem trojice policajaca“ i da tu „agresivnu akciju Srbije treba svi jasno i oštro da osude“.

Kurti i Abazović su razgovarali i o zajedničkim infrastrukturnim projektima „koji bi olakšali razmenu dobara i kretanje građana i dodatno zbližili“ Kosovo i Crnu Goru, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari