Kurti: Obavestio sam senatore SAD da dosadašnji dijalog, koji vodi EU, ne može da se nastavi 1Iks/Vjosa Osmani

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, posle sastanka sa američkim senatorima Džin Šahin i Piterom Velčom, da se dijalog sa Srbijom ne može nastaviti kao da se ništa nije dogodilo u Banjskoj 24. septembra, dok je Šahin poručila da je važno da krivci za taj napad odgovaraju.

Veoma je važno da krivci za događaj 24. septembra odgovaraju. Nadam se da će Srbija sarađivati po ovom pitanju i da će se odgovorni naći pred licem pravde. Ovde smo da podržimo Kosovo, državu koju su SAD podržavale sa velikim ponosom godinama, imamo iste vrednosti i bićemo uz vas, rekla je ona.

Kurti je ponovio da je napad na severu bio deo šireg scenarija Srbije za aneksiju severa Kosova, a dokaze o tome Priština je podelila sa međunarodnim partnerima, prenosi Reporteri.net.

Umešanost države Srbije u napad 24. septembra dešavala se u najmanje četiri nivoa. Ne možemo da vratimo Afrima Bunjakua njegovoj porodici i državi, ali moramo da radimo sa našim saveznicima, posebno sa SAD, da učinimo sve što možemo da sprečimo slične napade u budućnosti, poručio je Kurti.

Sada se moraju zaustaviti pokušaji Srbije da destabilizuje, rekao je Kurti, dodajući da je vreme da Srbija odgovara.

Obavestio sam senatore da dijalog koji vodi EU ne može da se nastavi, kao da se skoro ništa nije dogodilo, ne možemo dalje da radimo sa ovim status kvo, istakao je kosovski premijer.

Mora se preduzeti niz koraka kako bi dijalog imao šansu da uspe, a smatram da je izuzetno važno imati izbalansiran pristup, uključujući i kažnjavanje svako kršenje osnovnog sporazuma i aneksa za implementaciju iz Ohrida, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari