albin kurtifoto EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zbog situacije na severu Kosova na snazi su neke sankcije ili mere Evropske unije, recimo, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili 69 odsto, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti za RTV Slovenija.

„Trenutno su, zbog situacije na severu Kosova, na snazi neke sankcije ili mere Evropske unije prema našoj demokratskoj zemlji. Iako nismo odgovorni za ove uslove. Naprotiv, tamo se borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike Kfora, kosovske policajce i novinare. Istina je da patimo zbog ovih sankcija. Uglavnom naša poslovna zajednica, ali i državne službe. Recimo, zato je zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili u 69 odsto“, naveo je Kurti, odgovarajući na pitanje kako komentariše optužbe kritičara da će Kosovo zbog njegove „čvrste politike prema severu Kosova izgubiti čak 500 miliona evra iz evropskih IPA fondova“.

Kurti je dodao, „u opasnosti su i zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova Evropske unije“.

„Sve ovo je prekinuto. Stoga bi ukidanje ovih mera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i ispravna odluka Evropske unije“, rekao je on.

Upitan kada mogu da se očekuju vanredni lokalni izbori na severu Kosova, Kurti je naveo da „vredno radi“ i da sve sprema da to bude ove jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari