Kusari Ljilja: Reciprocitet je mera između zemalja a ne unutar jedne zemlje 1Kosovska Mitrovica, ilustracija Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje (PS) Mimoza Kusari-Ljilja je komentarišući izjavu predsednika Srpske liste i ministra u Vladi Kosova Gorana Rakića, koji je juče najavio uspostavljanje reciprociteta u slučaju da Kosovo ne bude dozvolilo da se glasa na izborima 3. aprila, izjavila kako reciprocitet kao koncept može da se uspostavi između dve zemlje, a ne unutar zemlje između dve etničke grupe.

„Kosovo je multietnička država, pa se kao takav koncept na teritoriji Kosova ne može primeniti i ne postoji. Rezolucija je ponovo potvrdila volju svih političkih partija u vezi sa procesom koji narušava suverenitet i ustavnost Kosova“, rekla je Kusari-Ljilja novinarima posle sednice Predsedništva Skupštine Kosova.

Dodala je da za najavljeno glasanje na parlamentarnim izborima, ili kako je to bilo na referendumu „druge države ili građana sa dvojnim državljanstvom“, postoje metode glasanja, odlazak u državu u kojoj se održavaju izbori, u ambasadama ili poštom.

„Mogu da se (obave) pripreme pred izbore u Srbiji, da se održe u ovom obliku i da se shvati da je Kosovo teritorijalna celina, nezavisna i suverena država“, rekla je Kusari-Ljilja.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri je rekao „da nijedan ministar ne može da preti Kosovu“.

On je dodao da je odgovornost za izjavu o reciprocitetu ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Gorana Rakića na premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, „da li će ga i dalje zadržati u kabinetu“.

„On nije pretnja. Reciprocitet je politički stav, ne može da preti ministar državi. Ministar, niti Srbin, niti Albanac ne može da preti državi“, rekao je Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari