Lajčak: Mnogo bolje ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je danas da je mnogo bolje ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima.

„Ja sam diplomata i mislim da je mnogo bolji način ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima“, poručio je Lajčak nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini,

Lajčak, koji sutra dlazi u Beograd, situaciju na severu ocenio je kao „veoma tešku“, a atmosferu „zagrejanom“, navodi portal KoSSev.

„Ovo nije dobro i ne mislim da možemo da priuštimo da samo čekamo da se nešto loše desi. Tenzije ne pomažu nikome i ne mislim da je iko srećan zbog situacije na Severu Kosova“, rekao Lajčak novinarima.

Razgovor sa Kurtijem je, kako kaže bio dug, ali nije naveo detalje jer je „usred svoje misije“.

Lajčak je najavio da će se večeras sastati sa čelnicima Kfora i Euleksa da bi zajedno procenili situaciju na terenu i pokušali da nađu moguća rešenja.

Sastanku Lajčaka i Kurtija prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je Kurtiju preneo očekivanja SAD o početku razgovora o formiranju ZSO i izrazio nadu da će se trenutna kriza rešiti brzo, navodi portal KoSSev.

Gabrijel Eskobar očekuje da Srbi sami uklone barikade, ali i to da njihov glas treba da se čuje po pitanju administrativnog rešenja za tablice.

Za SAD najvažnija stvar da se uradi jeste formiranje Zajednice srpskih opština, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, dodajući da će SAD predvoditi napore da se to i uradi i to će biti njen doprinos u dijalogu Beograda i Prištine.

Na njoj bi trebalo raditi odmah, te bi trebalo da bude na dnevnom redu sledećih razgovora, poručio je danas u Prištini američki izaslanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari