Lajčak: Prihvatanje evropskog predloga za Kosovo bi Rusiji smanjilo prostor za mešanje na Balkanu 1Foto: Twitter,/MIroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Begrada i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi prihvatanje predloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo prostor Rusiji za mešanje u događaje u regionu i stvaranje haosa.

Posle napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada, rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije “Evropa i Rusija na Balkanskom frontu”, čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.

Lajčak je ocenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za ceo region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja.

Prihvatanje sporazuma bi predstavljalo pozitivnu poruku celom regionu, izjavio je Lajčak.

Navodeći da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.

Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma. Posle mojih razgovora u Prištini i Beogradu, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari