Lavrov i Vučić u Njujorku: Priština hitno da ispuni obaveze, uključujući i formiranje ZSO 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se danas u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.

To je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova posle razgovora Lavrova i Vučića na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Rusija i Srbija pristupaju rešenju Kosova sa jedinstvene pozicije, oslanjajući se na međunarodno pravo i fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Naglašena je potreba za hitnim i sveobuhvatnim ispunjavanjem obaveza od strane Prištine, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa širokim spektrom izvršnih ovlašćenja“, istaknuto je u saopštenju.

Lavrov i Vučić su razmenili mišljenja „o situaciji na Balkanu i aktuelnim međunarodnim temama“.

Oni su istakli i zajedničku usmerenost na dalji „dinamičan razvoj rusko-srpskih odnosa, produbljivanje strateškog partnerstva dve zemlje, nastavak intenzivnog dijaloga na najvišem i visokom nivou“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Vučić je posle sastanka s Lavrovim objasnio svoje reči kako se „nada“ da antiruske sankcije Srbija neće uvesti, navode Izvestija i napominju kako „Evropska unija uporno traži od Beograda teritorijalni kompromis po pitanju Kosova u zamenu za evropske integracije“.

„I sami znate sve: veliki pritisak. Ali do sada smo sve izdržali“, rekao je Vučić izveštaču Izvestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.