"Brisel hoće zatvoreni Balkan a mi Otvoreni Balkan" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef ruske diplomatije priznao je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj povodom nedolaska u Beograd, pošto su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet njegovom avionu, da „NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘zatvoreni Balkan'“.

A glavna stvar, dodao je, da odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi“.

On je naveo da Brisel nije želeo da Lavrov i srpski zvaničnici razgovaraju o „brzorazvijajućem strateškom partnerstvu našem, kao i o međunarodnim poslovima, očigledno briselski rukovodioci nisu želeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona“.

Time je, kako se tumači, Lavrov zapravo priznao čija je ideja Otvoreni Balkan, te da se oni zapravo protive “zatvorenom Balkanu” koji, kazao je, zagovaraju EU I NATO.

Smatra da je njegova poseta Srbiji od strane EU viđena kao pretnja.

Podsetio na izjave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta i ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila koji su naveli da je najgore što Srbija može da uradi da bi išla svojim putem evroperspektive to da primi šefa ruske diplomatije i da mora da se opredeli za Istok ili Zapad, i istakao da je “čak i neiskusnom posmatraču jasno da nema mesta u Briselu ne samo suverenoj ravnopravnosti država, već je sprečena i sloboda izbora, za koju se Zapad stalno zalaže“.

„Treba da postoji sloboda izbora partnera, za to se sam Zapad zalagao i on je sam uništio taj izbor“, poručio je Lavrov.

Dodaje da je je Zapad pokazao više puta da će „pritiskati, ne libeći se niskih sredstava i mera i u periodu tragičnog bombardovanja SR Jugoslavije 1999”.

Pozvao je šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da u najskorije vreme dođe u Rusiju uz želje da njegov avion neće biti podvrgnut sramoti od strane Brisela koji je “potpuno izgubio svoje lice”.

Lavrov je kazao da Moskva nije mogla ni da zamisli takvu odluku pojedinih zemalja NATO da zabrane dolazak ruskog šefa diplomatije, ukazujući da je time jednoj suverenoj zemlju, aludirajući na Srbiju, uskraćeno pravo na sopstvenu spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.