Lavrov: Situacija sa posetom Srbiji je nezamisliva 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nije mogla ni da zamisli takvu odluku pojedinih zemalja NATO da zabrane dolazak ruskog šefa diplomatije, ukazujući da je time jednoj suverenoj zemlju, aludirajući na Srbiju, uskraćeno pravo na sopstvenu spoljnu politiku.

Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ocenio da je zabranom njegove posete Beogradu, jednoj suverenoj zemlji, aludirajući na Srbiju, uskraćeno pravo na sopstvenu spoljnu politiku.

Lavrov je, na onlajn konferenciji za novinare umesto posete Beogradu, izjavio da Moskva nije mogla ni da zamisli takvu odluka pojedinih zemalja NATO da zabrane dolazak ruskog šefa diplomatije u Beograd.

Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi, rekao je Lavrov pošto su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora zabranile prelet njegovog aviona iz Moskve do Beograda.

Lavrov je rekao da je upućen poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da u što skorije vreme poseti Rusiju i izrazio nadu da neće biti problema sa preletom njegovog aviona, kao u aktuelnom slučaju „kada je Brisel izgubio svoje lice“.

Mi smo planirali da razgovaramo o širokom dnevnom redu, o brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, o međunarodnim poslovima. Očigledno briselski rukovodioci nisu hteli da nam daju platformu za razgovor u Beogradu, gde bismo potvrdili rusku poziciju po pitanju Kosova i Bosne i Hercegovine, kao i podršku inicijativi Beograda za Otvoreni Balkan, rekao je Lavrov i naglasio da je sada to „zatvoreni Balkan“.

Prema rečima Lavrova, izjave bivšeg diplomate Karla Bilta i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila kojima se reaguje na najavu posete ruskog šefa diplomatije Srbiji i reči da Srbija treba da napravi konačni izbor pokazuju da u Briselu nema mesta za slobodan izbor suverenih država.

Sloboda izbora partnera je prinicp za koji se Zapad zalagao, a sada su ga sami uništili, ocenio je Lavrov.

Na pitanje koje mere se preduzimaju da bi taj sastanak ipak bio održan, Lavrov je rekao da se zna pozicija koju je zauzela Srbija i da je predsednik (Aleksandar) Vučić podvukao da se neće baviti antiruskom politikom, ali da EU upravo to hoće.

Žele da svi kandidati zauzmu poziciju antiruskog karaktera. Pokazalo se koliko vredi Crna Gora i druge zemlje u NATO. Služe samo da bi se kaznila i suzbijala Rusija, dodao je Lavrov i napomenuo da Moskva nikad nećeo preduzimati korake koje će otežati veze između zemlja.

Lavrov je rekao da je tokom posete Beograde planirao da poseti večni plamen na Groblju oslobodioca Beograda i da upiše sledeći tekst:

„Bićemo dosledni u sećanju na vojnike koji su pali u borbi protiv fašizma. Srbija se zajedno sa nama bori da sačuva sećanje na Drugi svetski rat i nećemo dozvoliti da se preporodi fašizam“.

On je ukazao da su i pojedini napisi u medijima da je nemački kancear Olaf Šolc bio uvređen zbog posete ruskog šefa diplomatije, pa se Srbija odlučila na ovakav „neljubazan korak“, ponižavajući za te medije i one koji su potpisali takve tekstove.

Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa, predočio je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i Minskih dogovora za Ukrajinu.

Brisel je obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na Kosovu govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživela sramotni neuspeh, konstatovao je Lavrov.

Lavrov je kazao da veoma ceni „hrabru“ poziciju Srbije i lično predsednika Aleksandra Vučića da se neće baviti antiruskom politikom. Naglasio je da odnose Rusije i Srbije „niko neće moći da razruši“.

Podsećamo, dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd otkazan je nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova zvanično otkazana, prenele su Novosti.

Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona kojim bi Lavrov trebalo da doputuje u Beograd.

Kako je naveo Vučić, o svemu će više govoriti na RTS u Dnevniku u 19:30.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari