Radomir Lazovicfoto FoNet Milica Vuckovic

Na pripremnim konsultacijama u Skupštini Srbije predstavnika izbonih lista sa odlazećim predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem dogovoreno je da će u ponedeljak, 1. avgusta biti samo verifikovani mandati poslanika.

Sednica će trajati nekoliko dana i u nastavku će biti izabran predsednik parlamenta, potpredsednici, skupštinska radna tela i članovi parlamentarnih delegacija.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe, kaže za Danas da je nagovešteno da je vlast spremna da opoziciji prepusti predsedavanje u nekim skupštinskim odborima.

“Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke predložio je da budući parlament ima pet potpredsednika, od čega bi po jednog potpredsednika imali SNS, SPS, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i koalicija NADA. Ja sem predložio izbor još jednog potpredsednika u ime grupe od 35 poslanika”, navodi Aleksić .

Predlog poslaničkih grupa Demokratske stranke, Narodne stranke , Zajedno i Ne davimo Beograd je da potpredsednik bude Zoran Lutovac , šef poslaničke grupe DS.

“Nastavljamo konsutacije o tome i videćemo da li će biti prihvaćen naš predlog. Očekujemo da će ovaj saziv parlamenta poštovati demokratska načela i da će uvažiti volju građana i dati pravo da opozicione stranke, koje ni na koji način neće pomagati režimu, dobiju zastupljenost u skupštinskim telima, kako potpredsednika skupštine, tako i predsednike ili potpredsednike pojedinih parlamentarnih odbora. ”, navode sagovornici Danasa.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd napominje da je predlog grupe od 35 poslanika da se izabre šest potpredsednika, umesto pet. Na pitanje da li je bilo reči o konkretnim imenima budućih potpredsednika sagovornici Danasa kažu da nije, kao da nije bilo reči ni ko bi mogao da predsedavajući parlamenta u naredne četiri godine.
“Rečeno nam je da će imana biti saopštena na samoj konstitutivnoj sednici, kaže Lazović.

Budući poslanik Zavetnika Nikola Dragićević izjavio je da je na sastanku u Skupštini Srbije dogovoreno da u ponedeljak bude samo polaganje zakteve novih poslanika, a da će se izbor predsednika i potpredsednika nastaviti u utorak.
Dragićević je novinarima rekao da danas nije bilo reči o imenima i konkretnim rešenjima, a da je isti ovakav sastanak zakazan za sutra u isto vreme, kada će se dogovoriti o broju potpredsednika i radnim telima.
Ivica Dačić zakazao je konstitutivnu sednicu parlamenta za ponedeljak u 10 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari