Panel u EP "Srbija na raskrsnici": Viola Fon Kramon poručila da moguće zamrzavanje evropskih fondova nije upereno protiv građana Srbije 1Foto: Print screen N1

Predstavnici liste Srbija protiv nasilja koji danas govore na panelu Srbija na raskrsnici u Evorpskom parlamentu poručili su da je vlast u Srbiji zloupotrebila izbore i čitav državni aparat, ističući potrebu hitnu i brzu međunarodnu istragu izbornog proces. Evropski poslanici su naveli da građani Srbije zaslužuju fer i poštene izbore kao i da su svedočili izbornoj krađi. Takođe su istakli moguće zamrzavanje  i obustava evropskih fondova nije uperena protiv građana Srbije.

„Hvala vam što ste rekli da cilj ove rezolucije nije da se kazne građani Srbije ili da im se napravi neka neprijatnost, nego da se demaskira Vučićev režim, rekao je Radomir Lazović, poslanik ZLF, govoreći na panelu „Srbija na raskrsnici“ u Evropskom parlamentu. Panel se održava  uočiplenarnog zasedanja EP na čijem dnevnom redu je i usvajanje rezolucije o manipulacijama na srpskim izborima.

„Tražimo ad hok međunarodnu misiju EP koja bi bila poslata u Srbiju i međunarodnu istragu o izborima 17. decembra, po primeru Pribeovog izveštaja“, rekao je Lazović dodajući da stvari u Srbiji idu naopako i da to mora da se zaustavi.

Tepić; Vučić prisutan na svim programima sa nacionalnom frekvencijom

Potpredsednica SSP, narodna poslanica Marinika Tepić rekla je na panelu „Srbija: demokratija na raskršću“ da je „Vučić bio prisutan na svim programima sa nacionalnom frekvencijom, predstavljajući svoj program Srbija 2027“, a ukupno na 48 kanala istovremeno.

„Sve je to deo političke kampanje koja nikada ne prestaje u Srbiji otkad je Vučić došao na vlast“, rekla je.

Istakla je i primere pritiska, kao i „registraciju birača iz RS i BiH u biračkom spisku, posebno u Beogradu“, prenosi N1.

Zahvalila se svima što im pomažu i na trudu.

„Moj štrajk glađu imao je za cilj da uzbuni međunarodnu zajednicu, da nas ne napusti, to je važno za Srbiju. Imamo nove izbore na leto u drugom delu Srbije, nemojte da nas ostavite na cedilu, pomozite nam da uspostavimo normalne izborne uslove“, rekla je.

Grbović: Srbija u dubokoj političkoj krizi

Narodni poslanik Pavle Grbović rekao je da je „Srbija trenutno u dubokoj društvenoj i političkoj krizi“.

„Posle neodgovorne reakcije vlasti na dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju. Vlada nije preduzela ništa da predupredi takve incidente u budućnosti, mi kao opozicija tražili smo vanredne izbore, kako bi se ta kriza rešila, Naš zahtev bio je ignorisan od strane vlasti, do jednog incidenta koji se desio – Banjske“, kaže Grbović.

Za nekoliko dana je, kaže on, predsednik najavio da će biti izbora.

„Jedini potez koji je mogao da skrene pažnju sa tih katastrofalnih dešavanja. Vlada zloupotrebila izbore i čitav državni aparat da izazove još veću krizu“, kaže Grbović.

On je govorio i o fantomskim biračima i rekao da je to zabeleženo na „do tada nezabeleženom nivou“

„Nažalost, reakcija srpskog predsednika, premijerkei svih institucija koje oni kontrolišu bila je da su to najčistiji izbori svih vremena. Građani Srbije su onda s punim pravom izašli na ulicu da brane izbornu volju, vlasti su odgovorile silom“, naveo je Grbović.

Istakao je značaj današnjeg glasanja u EP.

„Ne samo da osnovnih principa na kojima se zasniva EU ne postoje u Srbiji, već se po njima gazi poslednjih 10 godina. Jasno je da režim Aleksandra Vučića nije demokratski, sjedinjenje njegove stranke i države je zastrašujući“, rekao je on.

Panel u EP "Srbija na raskrsnici": Viola Fon Kramon poručila da moguće zamrzavanje evropskih fondova nije upereno protiv građana Srbije 2
Foto: Print screen N1

 

Grošelj: Srbija na važnoj raskrsnici

Evroposlanik Klemen Grošelj na panelu je rekao da se „ne radi o građanima Srbije, već o srpskim vlastima“.

„Svi među nama koji su se bavili politikom znaju da ćete jednog dana to prestati. Između ta dva momenta radite u interesu naroda koji vam je dao poverenje, zato su slobodni izbori stub demokratije, moramo da obezbedimo da građani Srbije imaju priliku da glasaju na slobodnim izborima“, rekao je Grošelj.

 On je dodao da EU mora da obezbedi da građani srbije imaju poštene izbore i da dobiju to osnovno pravo i priliku koje je zagarantovano osnovnim ugovoro, o pristupu EU.

Takođe je dodao da je Srbija na važnoj raskrsnici.

Viola Fon Kramon: Sve što je vlada prihvatila, na kraju nije primenjeno

Evroposlanica Viola fon Kramon, koja je i pozvala predstavnike Srbija protiov nasilja da prisustvuju današnjoj sednici EP rekla je na panelu da „sve što je vlada prihvatila, na kraju nije primenjeno“.

„Posle masovne krađe na poslednjim izborima, gde je bilo potpuno jasno da moramo da se potrudimo da pravna država, vladavina prava ne bude potpuno napuštena. Zbog toga smo napravili jedan dug spisak predloga. Danas je sve u našim rukama, ne samo našim, već i u rukama ljudi kojima je stalo do principa pravne države“, kaže ona.

Istakla je i da, ako mislimo na zamrzavanje i obustavu evropskih fondova, to nije upereno protiv građana Srbije“.

„Moramo da pokažemo predsedniku i vladajućoj stranci, da to više nije prihvatljivo. Došao je trenutak kada moramo dublje da se zamislimo i pogledamo šta se dešava sa novcem, želeli bismo da imamo reviziju, istragu, da dođe do ad hok misije, sa tim instrumentom možemo da proverimo da se novac troši na pravi način“, kaže Fon Kramon.

Šider: Stalo nam je do Srbije i njenih građana

Za reč se javio i evroposlanik Andreas Šider i rekao da im je stalo do Srbije i njenih građana.

„Građani zaslužuju demokratiju i vladavinu prava. Ako pominjemo Zapadni Balkan, smatram da mora da bude u EU, ne možemo da dozvolimo da ovaj sistem koji su Vučić i njegovi saradnici ‘uspešno’ uspostavili bude način i za ostale države Balkana, zato kažemo ne“, rekao je, prenosi N1.

Zelenović: Opseg izborne prevare do koje je došlo je najveći ikada zabeležen u Srbiji

Nebojša Zelenović je okupljenima poručio da „treba dobro da se osećaju, jer imaju podršku svih građana Srbije“.

„Zahvaljujem se posmatračima koji su nam pomogli i doprineli dokazima o izbornoj krađi. Opseg izborne prevare do koje je došlo je najveći ikada zabeležen u Srbiji, svi bi trebalo da budu upoznati sa time. Siguran sam da će istraga pokazati da Vučić nije dobio većinu ni na parlamentarnim izborima. Mi svi tražimo poništavanje svih izbora koji su održani 17. decembra“, rekao je on.

Rezolucija će, kaže on, biti prvi korak na evropskom putu Srbije.

Stanković: Medijske slobode su ugrožene i na lokalnom nivou

Poslanik Đorđe Stanković je rekao da žele da govore o budućnosti za koju svi misle da je dobra za Srbiju – da uđe u EU.

„Prvi izbori koji slede su lokalni, bitno nam je da vi obraćate pažnju na Srbiju, važno nam je da dođe do nekih promena u izbornom procesu. Važno nam je da imamo podršku, kako bi naše institucije napravile promene pred izbore“, kaže on.

Ne postoji, istakao je, samo problem sa migracijama birača, već i sa imenima biračkih lista.

„Medijske slobode su ugrožene i na lokalnom nivou. Lokalne televizije kupio SNS preko svojih predstavnika. To moramo da promenimo pre izbora u junu i za sve predstojeće izbore. Izbori 17. decembra biti pokradeni, moramo da imamo istragu EU i da procenimo kakvo je stanje“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari