Lečić: Srbija mora da prekine sa Miloševićevim nasleđem 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Branislav Lečić predstavio je danas program frakcije te stranke, rekavši da se on zasniva na tri tačke – putu Srbije ka Evropskoj uniji, nacionalnom pitanju i slobodi za sve građane i medije.

On je na konferenciji za novinare prevashodno istakao da bez demokratije nema kulture, a bez kulture nema demokratije.

„Ja sam se celog života borio protiv apsolutizma i zaista bi se moglo reći da sam uvek bio na strani borbe za demokratiju. Za demokratiju i za tu borbu je potrebna hrabrost i kultura. Uvek sam znao da je apsolutizam izraz slabosti i frustracije“, kazao je Lečić.

On je rekao i da je vreme da Srbija prekine sa Miloševićevim nasleđem.

„Definitivno smo svedoci da je Miloševićevo nasleđe prisutno i u sadašnjoj vlasti, ali dobrim delom i opoziciji. Ta nit se provlači od Miloševićevog pada do danas. I u načinu mišljenja, a i u vođenju politike. To nasleđe je i ubilo našeg premijera doktora Zorana Đinđića“, naglasio je Lečić.

On je dodao i da DS ne može da čeka da „Vučić padne na Kosovu“, pa da na osnovu toga formira neku svoju politiku i novu Srbiju.

Lečić je zatim predstavio program koji se zasniva na tri tačke – kretanju Srbije ka Evropskoj uniji, nacionalnom pitanju koje je nazvao novim patriotizmom i slobodi za sve građane i medije.

„Moje duboko ubeđenje je da što pre nađemo održivo rešenje za Kosovo i da se oslobodimo i krenemo dalje. To pitanje je kost u grlu i Srbiji i albanskom i srpskom narodu. Ni jedan ni drugi narod ne mogu da krenu dalje ka civilizaciji, ka Evropskoj uniji“, kazao je Lečić i dodao da se pitanje evrointegracija oslanja na nacionalno pitanje.

„Moramo da zaboravimo na Veliku Srbiju i na razmišljanje o teritoriji. Dosta smo imali koncentraciju na horizontalni nivo razmišljanja, a to je kolika nam je teritorija i kako da okupimo sve Srbe u jednu državu, a koja je fiktivna. Ona narušava i naše mogućnosti da se emancipujemo kao moderno i ozbiljno društvo“, istakao je Lečić.

„Jedina zemlja u kojoj će svi Srbi biti zajedno, objedinjeni u svim pravima jeste Evropska unija. Nešto što sledi i gde pripadamo. Srbi su u Evropi. Možemo da imamo jako dobre odnose sa svima, i treba, ja strašno volim i Ruse i Kineze, to je sve u redu, ali mi nismo u Evroaziji, Aziji, nego smo u Evropi“ dodao je.

Lečić je naglasio da Demokratska stranka koja želi politički moderno da deluje, ne može da se vraća u prošlost i rasprave o podelama.

Prema njegovim rečima, za DS je važna jednakost, pri čemu se osvrnuo na stanje u zdravstvu, obrazovanju, kulturi.

„Da bi daleko nejednake šanse postale jednake, neophodno je značajno više ulaganja u zdravstvo. Videli smo koliko nam je ono potrebno baš u ovoj krizi i videli smo koliko imamo dobrih. Kvalitetnih zdravstvenih radnika koji su itekako spremni da punim srcem učestvuju u zaštiti zdravlja i pomoći našim građanima“, rekao je Lečić.

On smatra da je obrazovanje u Srbiji poniženo.

„Ako danas neko može da kupi diplomu, to znači da on zna da ne zna. I on je divan materijal za manipulaciju kao poslušnički duh bilo koje vlasti“, naveo je Lečić.

„Vreme je da se u ovoj državi uspostavi vertikalni sistem, a on se može uspostaviti samo civilizovanim društvom i demokratijom i u tom smislu mislim da Evropska unija nama nije nikakav zahtev ili kazna, nego velika inspiracija da se menjamo i da shvatimo da evolucijom, prosvetiteljstvom i edukacijom za to budu motivisani svi građani. Svi zajedno će bolje da žive“, dodao je on i poručio da jedinstvo nije samo parola, nego i obaveza.

Lečić je rekao i da se kultura u Srbiji danas svodi na kič i šund, da se time ponižava svaki čovek, a da to ide preko medija koji su neslobodni. Zahtev DS-a je, kako kaće, sloboda za sve medije.

„I štampane, i ove sa nacionalnom frekvencijom, elektronske, jer vreme je za istinu. Ne može da se živi sa lažima, fejk demokratijom, sa imitiranim sistemom, nego se mora upustiti u razgovor, u dijalog oko svih ključnih pitanja u zemlji. Taj dijalog mora da poče pre svega ovde, u Demokratskoj stranci, a već je odavno počeo, pa mora da se raširi sa drugim političkim faktorima u ovoj zemlji“, rekao je Lečić.

Nacionalno pitanje je definisao kao novi patriotizam, koji podrazumeva da se svaki čovek koji živi u Srbiji oseća tako dobro da poželi da ostane u njoj.

„Mislim da je vreme da u ovoj zemlji fokus bude čovek, jer najveću vrednost ima ljudski potencijal“, naglasio je Lečić i dodao da je cilj stranke da pošalje poruku ljudima da postoji politička organizacija koja je u stanju da artikuliše njihove želje i napore.

„Demokratska stranka ovim činom ulazi na velika vrata, otvara prostor da se svi građani prepoznaju u njoj, bez obzira da li misle loše ili dobro o njoj, i sa razlogom i bez, a ova ekipa će učiniti da ona bude privlačna za rešenje svih egzistencijalnih, a ako hoćete i emotivnih pitanja građana i pojedinačno i grupno“, dodao je on.

Na pitanje o izjavama predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, koji smatra da Lečić samo nanosi štetu DS, on je poručio da su u tim koji predstavlja dobrodošli svi koji bi se pridržavali iznetih tačaka programa.

„Ako se Lutovac, kao demokrata i još uvek predsednik koga uvažavam, odluči da ove tačke sprovede u delo, dobrodošao je u ovaj tim, tu nema dileme. Ako se Vučić odluči da ih sprovede u delo, dobrodošao je. Sumnjam da će Vučić to učiniti jer znamo da je porobio državu, tačnije sublimirao državu u nekom svom ličnom vladanju i da su sve institucije na neki način on“, rekao je Lečić i poručio da je DS u službi naroda, sa kojim deli istu sudbinu.

Kada je reč o unutarstranačkim izborima koje deo DS-a na čelu sa Lutovcem ne priznaje, Lečić je napomenuo da su izbori legalni, te da ne zna koga će nakon njihovog održavanja predstavljati sadašnji predsednik stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari