Lutovac odgovorio Lečiću: Prešao je sve granice, samo nanosi štetu DS 1Lutovac Foto: Nenad Kovačević

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je, reagujući na današnju izjavu člana Glanvog odbora (GO) Branislava Lečića, da se rukovodstvo te stranke ponašalo kao kapo u logoru, da su time sve granice pređene, te da su Lečić i ostatak pobunjenog članstva stigli u „fazu“ kad mogu bez ustezanja da kažu sve što smisle.

„Sad su smislili taj logor, sutra će biti nešto drugo. Time samo nastavljaju da prave štetu DS. Zbog toga su i pokrenuti disciplinski postupci“, rekao je Lutovac za Nova.rs dodajući da se u toj političkoj organizaciji o svakom važnom pitanju raspravlja na svim nivoima i u svim organima stranke.

Prema njegovim rečima, „formiranjem Građanskog demokratskog kluba, kojeg čini oko 50 nestranačkih intelektualaca, mi smo debatu proširili i van stranke“.

„Primedbe da se u stranci ne vodi rasprava iznose oni koji nisu zadovoljni svojim položajem i uticajem u stranci. Oni bi da svoje stavove nameću ogromnoj većini članstva. Oni sebe smatraju važnijim od ostalih. To što ih nema u organima stranke ne znači da nema debate, nego da nema njih tamo gde se vodi debata. A tamo gde mogu da debatuju oni pokušavaju da uskrate kvorum jer znaju da su u manjini. Dakle, umesto da vode raspravu oni pokušavaju da uskraćivanjem kvoruma spreče debatu i izazovu krizu u stranci“, istakao je Lutovac.

Kako je naveo, „pomenuta situacija viđena je gotovo na svim GO od kako je izabrano novo rukovodstvo“.

„Sve je potpuno ogoljeno njihovim izlaskom iz sale 30. novembra 2019. kad nisu uspeli da uskrate kvorum i 21. juna 2020. kad su doveli batinaše da ‘uspostavljaju red’ i kad su nasilno prekinuli sednicu izlaskom na binu. E, takvo ponašanje se ne može tolerisati. Sloboda mišljenja je zaštitni znak DS, a nasilno ponašanje mimo Statuta i osnovnog reda je zaštitni znak neke druge partije“, poručio je Lutovac.

Prema njegovim rečima, sasvim je u redu da suprotstavljena strana predloži organima nameru da DS vodi drugačiju politiku, ali da to ne sme da se čini silom.

„Sasvim je u redu da oni predlože na organima stranke nameru da DS vodi drugačiju politiku ili da, umesto opozicije, bude partner Aleksandru Vučiću. Međutim, oni to ne žele jer znaju da je članstvo ogromnom većinom protiv toga. Zato pokušavaju da, mimo Statuta, ostvare svoje planove. Da na silu preotmu stranku i pretvore je u ‘konstruktivnu opoziciju’ ili koalicionog partnera Aleksandru Vučiću“, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari