Lideri NATO pozvali na deeskalaciju situacije na Kosovu i primenu sporazuma 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Lideri NATO su, u zajedničkom saopštenju sa Samita u Viljnusu, pozvali na deesskalaciju situacije na Kosovu, kao i na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, prenosi Kosovo online.

„Podržavamo dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju situaciju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu“, navodi se u saopštenju.

U zaključku koji sadrži 90 tačaka, koje se tiču svih bezbednosnih izazova, Zapadni Balkan se pominje od 75 do 78 tačke.

„Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, što je istaknuto našom dugom istorijom saradnje i operacija. Ostajemo snažno posvećeni bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana podržavajući reforme koje unapređuju težnji zemalja u regionu za NATO i EU. Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i bezbednosti i suprotstavljanju zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri. Region zahteva stalnu pažnju i posvećenost Alijanse i međunarodne zajednice da bi se suprotstavili ovim izazovima. Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu“, ističe se u saopštenju.

Zatim se NATO osvrće na situaciju u Bosni i Hercegovini naglašavajući da alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima. „Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podele i secesionističke. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama zemlje. Nastavljamo da podržavamo reformske napore, uključujući i kroz novodogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO štab u Sarajevu i široke kooperativne alate za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi zemlje sa NATO-om. Ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući prijeko potrebne političke, izborne, vladavine prava, ekonomske i odbrambene reforme, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o NATO-u članstvo“, dodaje NATO.

Takođe, NATO ističe i potrebu za daljim jačanjem odnosa sa Srbijom.

„Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu. Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije“, podvlači se u saopštenju.

NATO naglašava da podržava dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu“, navodi NATO.

Lideri Zapadne vojne alijanse naglašavaju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Kosovu, i preko Misije Kfora koju predvodi NATO.

„Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na severu Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su naneli ozbiljne povrede vojnicima NATO-a. Povećali smo prisustvo trupa Kfora da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene u stavu naših snaga u Kforu će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski“, najavljuje NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari