Ljajić: Takse test kredibilnosti za EU 1Foto: EPA/ BARBARA GINDL

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je za Insajder da je današnji sastanak u Prištini bio još jedan pokušaj da se reši problem taksi koje je vlast u Prištini uvela na proizvode iz Srbije i BiH.

On je nevaeo da je delegacija iz Beograda očekivala opstrukcije, ali ne i da će predstavnici Prištine i Albanije da napuste sastanak. Srbija je potpisala CEFTA sporazum, podsetio je Ljajić ističući i da se pridržava svih procedura koji on predviđa.

„Srbija je odlučila da iskoristi sve procedure i mehanizme koji su predviđeni CEFTA sporazumom. I ovaj sastanak danas je pokušaj rešavanja problema. To je i uslov da bismo mogli da idemo na arbitražu što je takođe jedna od mogućnosti koje predviđa CEFTA sporazum“, objasnio je Ljajić. Delegacija iz Beograda je, kako je rekao, očekivala opstrukcije, ali ne i da će predstavnici Prištine i Albanije da napuste sastanak.

„Očekivali smo da će glasati protiv, ali ne da će napustiti sastanak. Ako smo mi otišli u Prištinu da pokušamo da rešimo problem, onda ne razumem zašto su oni napustili sastanak“, rekao je Ljajić. Ljajić je naveo da borba protiv kršenja sporazuma ide u dve trase i da je jedna od njih kroz mehanizme CEFTA. „Iako ne očekujemo mnogo od toga, mi poštujemo sporazume koje smo potpisali“, rekao je Ljajić. Druga trasa borbe, dodao je Ljajić, jeste politička, odnosno pritisak na EU. „Evropska unija kroz ovo polaže test kredibilnosti, jer kako će biti kredibilna za rešavanje drugih problema, ako ne može da spreči ovako drakonsko kršenje sporazuma i da utiče da se sve vrati u normalno stanje“, rekao je Ljajić.

Prema saopštenju Vlade, predstavnici Srbije danas su odmah nakon završenog sastanka napustili Prištinu u pratnji Unmika i Kfora i uputili se ka centralnoj Srbiji. „Oko mesta gde se odražavao sastanak bilo je policije i uniformisane i u civilu i ljudi su se uplašili. Zato smo mi tražili od Unmika da se omogući pratnja našoj delegaciji do administrativnog prelaza“, objasnio je Ljajić za Insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari