Lončar: 2.000 ljudi čeka na transplantaciju organa u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Verujem da bi bilo više donora i većeg poverenja građana u zdravstveni sistem, ukoliko u ovoj kvazi-državi funkciju ministra zdravlja ne bi obavljala osoba koja je pod ozbiljnim optužbama o povezanosti s mafijaškim klanovima i kojoj su upravo ti mafijaši nadenuli nadimak „doktor smrt“.

  2. E pa ministre, donesite neki pravilnik koji ce regulisati ponasanje lekara prema pacijentima,koji ce propisati da lekar treba da pacijentu u vezi njegove bolesti na miru objasni sta je dobro za njega, koju bi terapiju trebalo da primi i zasto je ta terapija koju on prepisuje pacijentu bolja od neke druge terapije koja bi mogla da se odredi za njegovu bolest. U Svedskoj na primer doktori kada utvrde dijagnozu pacijenta oni pozovu pacijenta na duzi razgovor pa mu predocavaju koje bi lekove mogao da dobije za tu njegovi bolest, koji je po njegovom misljenju lek ucinkovitiji za tu bolest, i sve sto pacijent tada hoce da ga pita moze da ga pita. Takvi razgovori doktora sa pavijentom traju po sat vremena a doktor mu onda da i brosuru iz koje pacijent na miru kod kuce moze da razmisli koju bi on terapiju bolje podneo, moze da se konsultuje i sa drugim lekarima o tome i obicno se pacijentu ostavlja period od nedelju dana da prouci tu brosuru i onda dolazi opet kod lekara za dogovore o terapiji. Tako je i u Nemackoj, Svajcarskoj, Velikoj britaniji i Irskoj a verujem da je i u drugim drzavama EU tako. Kod nas ako se samo usudis da nesto pitas o terapiji koju ti je lekar proposao lekar ce se ponasati kao da si ga ubo u oko, a ako slucajno izrazis neku sumnju i kazes da mislis da bi za to neka drugs terapija bila bolja, lekar te odmah najuri i kaze – necu ja da vas lecim jer vi meni ne verujete. Sta znaci to vi meni ne verujete i necu zato da vas lecim, trazite drugog lekara. To vrlo cesto doktori kazu pacijentima. I sada pored takvog ponasanje lekara, pacijent se plasi lekara, i od tog straha ne same ni da pomisli da bude donator svojih organa. Prema tome, ministre najpre uredite nacin ponasanje lekara prema pacijentima pa ce onda i donatora organa biti vise.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.