LSV: Vlast da stvori ambijent u kojem je pravo na upotrebu maternjeg jezika prihvaćeno 1Foto: Pixabay/Sztrapacska74

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od vlasti da učine sve da se poštuju Ustav i zakon i stvori ambijent u kojem je pravo na upotrebu maternjeg jezika apsolutno prihvaćeno.

Kako se navodi u saopštenju LSV, na Međunarodni dan maternjeg jezika potrebno je ukazati na brojne manjkavosti koje postoje u toj oblasti.

Proklamovana prava na upotrebu jezika nacionalnih zajednica u obrazovanju, informisanju, kulturi i službenoj upotrebi vrlo su široka i jasno naglašena, ali je problem u praksi, ukazuje LSV.

Prema oceni LSV, funkcionisanje škola u kojima se nastava organizuje na nekom od jezika nacionalnih zajednica je veoma otežana.

Ugašena su brojna odeljenja, pre svega u manjim mestima, dok je slično i u oblasti informisanja, navode iz LSV.

Liga konstatuje i da je proces privatizacije lokalnih medija doveo je do gašenja medijskih kuća koje su decenijama informisale građane.

Zbog toga danas u Zrenjaninu, Somboru ili Kikindi, u lokalnim elektronskih medijima ne postoji ni sekund informisanja na jezicima nacionalnih zajednica, ilustruje LSV.

Time su, kako se upozorava u saopštenju, drastično narušena stečena prava nacionalnih zajednica, što je protivno međunarodnim obavezama Srbije.

Prema oceni LSV, državne institucije nisu spremne da kvalitetno primene pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, pa to pravo često ostaje samo „mrtvo slovo na papiru“.

Višejezički natpisi na ulazima u naseljena mesta, ali i oni na zgradama javnih institucija, često su „meta nacionalističkih ispada“, zaključuje LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari