Lutovac povodom godišnjice stranke: DS uvela osnovne demokratske principe u Srbiju 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da ta stranka obeležava 31. godinu od obnove rada u situaciji kada „nema mnogo razloga da se bilo šta proslavlja, ali ima da se obeleži“.

Lutovac je za agenciju Beta izjavio da je DS obnovila rad u vreme dok nije promenjen Ustav i jednopartijski sistem u Srbiji, kada je napravila „iskorak ka demokratiji i povukla sve druge“ da krenu u tom pravcu.

„DS je bila na čelu svih važnih promena u društvu, uveli smo neke osnovne demokratske principe u državu Srbiju, ali, kada smo imali priliku, nismo do kraja izgradili insititucije i sve što je potrebno da bismo stabilizovali demokratiju u Srbiji“, rekao je Lutovac.

Ukazao je da je danas „zarobljena drzava i instititucije, ne postoji demokratski politički život, ni demokratska politička kultura“.

„Narocito u poslednjih devet godina u Srbiji se nije desilo ništa sto bi bilo vredno slavlja“, ocenio je Lutovac i dodao da „kada je DS bila jaka i važna, u Srbiji je bila jaka i važna demokratija, i obrnuto: kada je DS bila na udaru, bila je na udaru i demokratija u Srbiji“.

Na pitanje da sada vladajućaa Srpska napredna stranka (SNS) tvrdi da zalaže za one vrednosti za koje se ranije zalagala Demokratska stranka, Lutovac je odgovorio da je „apsolutno neprikladno porediti DS i SNS u bilo kom smislu“.

„Jasno je da su oni promenili svoju retoriku i nastup prema Zapadu, ali se suštinski nisu promenili u poimanju, razumevanju i sprovođenju političkog života oko principa koji nisu demokratski“, rekao je Lutovac.

Po njegovim rečima, vlasti se u Srbiji „vrebalo zalažu za EU i evropske vrednosti, dok je sve što rade u praksi antievropski u vrednosnom i proceduralnom slmislu“.

„Nema pluralizma, potiskuju se drugačija mišljenja, oni koji drugačije misle tretiraju se kao neprijatelji. Opozicija se ne tretira kao deo političkog sistema, nego kao antisistemsko telo, sve suprotno od onoga što su vrednosti DS“, kazao je Lutovac.

Na pitanje kakvo je učešće DS u okupljanju opozicije za zajednički nastup u pregovorima o poboljšanja izbornih uslova sa vlasti, za koje se očekuje da budu pod okriljem EU, Lutovac je odgovorio da se „DS potpuno posvetila javnom dobru i interesu, a to je da sve opozicione političke partije koje žele suštinske promene u Srbiji bi trebalo da se okupe oko zajedničkih ciljeva koji vode ka normalizaciji političkog života“.

„Jedan od prvih koraka na tom putu je obezbeđivanje slobodnih i poštenih izbora. Da bismo to uradili, neophodno je da sarađuju svi koji žele promene u Srbiji“, rekao je Lutovac.

Lutovac je rekao da DS daje „nesebičan doprinos“ u tome, i da su od razlika među strankama u opoziciji važniji zalaganje za univerzalne vrednosti, poput ljudskih prava, vladavine prava, prava na slobodne izbore i slobodnih medija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari