Vlada Mađarske odlučila je da ograda duž granice sa Srbijom u cilju sprečavanja priliva ilegalnih migranata bude što pre podignuta, istakao je juče ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade Viktora Orbana ocenio da ograda, kojoj se Srbija protivi, „nije bilateralno pitanje“, kao i da odnosi sa Srbijom „nikada nisu bili tako dobri kao sada“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Šef mađarske diplomatije je kazao da je 61.000 ilegalnih migranata došla u Mađarsku tokom ove godine, te da su gotovo svi oni prešli srpsko-mađarsku granicu. Sijarto je naglasio da treba da bude usvojeno nekoliko izmena zakona kako bi počelo podizanje ograde, ali nije otkrio kada će početi izgradnja. Prema njegovim rečima, Mađarska „ispunjava sve evropske obaveze, ali se suočava sa velikim problemima koji se odnose na smeštaj ilegalnih migranata sa teritorije Srbije“.

Sijarto je ukazao da Budimpešta nastoji da reši taj problem što pre, kao i da je obaveštena da Austrija i još deset članica EU nameravaju da ilegalne migrante vrate u Mađarsku, sa čime se mađarska vlada ne slaže. U tom kontekstu, kazao je da bi migranti trebalo da budu vraćeni u Grčku, „gde su prvo i ušli na teritoriju EU“.

Mađarska je u utorak takođe donela jednostranu odluku o suspenziji primene regulative pod nazivom „Dablin tri“, kojom se propisuje državama EU da budu nadležne za izbeglice koje prve kroče na njihovo tlo ulazeći u Uniju. Takva suspenzija Mađara onemogućava zemljama EU da ubuduće vraćaju azilante u Mađarsku.

Odgovarajući na pitanje Danasa da li će Evropska komisija reagovati na taj potez Budimpešte, izvori u EK kažu da je komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos na jučerašnjem sastanku u Briselu informisao ostale komesare o aktuelnoj situaciji. Kako preciziraju naši sagovornici, EK razmatra sa mađarskim vlastima „koji su to tehnički razlozi i specifične okolnosti podstakle Mađarsku da obustavi obaveze koje nalaže Dablinska regulativa“.

– Evropska komisija je svesna i zabrinuta zbog iznenadnog porasta broja nelegalnih migranata koji su stigli u Mađarsku proteklih sedmica. Evropski sistem za migracije i azil obezbeđuje mehanizme kojima se pruža efikasna podrška državama članicama koje se suočavaju sa visokim pritiskom na svojim spoljnim granicama i sa pritiskom na njihov sistem azila. Mi možemo da se suočimo sa vanrednim situacijama u vezi sa migratornim tokovima na granicama samo uspostavljanjem solidarnosti među državama članicama i ukoliko se svaka država članica postara da se povinuje pravilima EU o azilu – poručuju za Danas u Briselu.

Pojedini mediji preneli su da bi Mađarska mogla da snosi teške posledice zbog suspenzije Dablinske regulative. U tom kontekstu, navodi se da ako Evropska komisija ne bude zadovoljna objašnjenjem Mađara u vezi sa takvom odlukom može da podnese prijavu Evropskom sudu, koji je nadležan za kažnjavanje kršenja osnovnih evropskih zakona i sporazuma. To znači da bi Mađarskoj mogle da budu nametnute novčane sankcije u vrednosti u nekoliko stotina miliona evra i uskraćen joj pristup evropskim fondovima.

Mateo Renci: Evropa nije zid već zajednica

„Za moju generaciju, rađanje evropskog identiteta poistovećuje se sa simboličnim padom Berlinskog zida; meni je tada bilo 14 godina. Danas moj sin ima toliko i ne želim da za njega znak pripadnosti evropskoj porodici bude zid između Mađarske i Srbije, ili ograda nepoverenja među evropskim zemljama“, napisao je juče Mateo Renci, premijer Italije u kolumni za dnevnik La Stampa.

„Evropa mora da pokaže koje su to tekovine u koje veruje. Evropa nije skup obavezujućih pravila finansijske prirode, ona je zajednica duša, sudbina, ideala. Ukoliko nam se ovo uskrati, gubimo evropski identitet. Želimo da se borimo za drugačije shvatanje ljudskih vrednosti, razvoja civilizovanog društva, mira: Evropa je zbog ovoga stvorena. Ne radi sklapanja berzanskih ugovora i paktova o stabilnosti. Nego zbog ovih tekovina.“

Čanak: Anticivilizacijski čin

Lider LSV Nenad Čanak ocenio je kao anticivilazicijski čin nameru mađarske vlade o postavljanju zida na granici sa Srbijom kako bi se sprečio ulazak migranata. „Pravljenje zidova u današnjoj Evropi je anticivilizacijski čin. A ako će to biti zid kojim će se pretenzije ultradesnih stranaka u Mađarskoj prema teritoriji Vojvodine i Srbije zaustaviti na tom zidu – onda u tome ima nečeg dobrog“, rekao je Čanak na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Čanak izjavio i da je aktuelna vlada prva koja pokazuje osećaj da je Vojvodina deo Srbije. Naveo je da je ključni dokaz za to odluka da se glavne nadležnosti EPS prebace u Vojvodinu, što mu je, tokom jučerašnjeg sastanka, saopštio premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari