Maja Popović odgovorila Mariniki Tepić povodom Zakona o sprečavanju korupcije 1Printskrin RTS

Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je u opširnom saopštenju na navode Marinike Tepić, poslanice i potredsednice Stranke slobode i pravde, o tome da se namerno sprečava javna rasprava o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije.

Iz Ministarstva pravde je poslato opširno saopštenje kao odgovor i demantij upućen Mariniki Tepić, na kraju koga se javnost poziva da učestvuje u javnoj raspravi o Zakonu o sprečavanju korupcije.

Prenosimo ga u celosti:

„Pojedini opozicioni političari kontinuirano pokušavaju da dezinfomišu javnost, kao i da na tendenciozan način i na štetu svih građana, uruše ugled državnih organa.

U tom smislu Marinika Tepić „primedbuje” kako je sprovođenje javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije koja je u toku „jedan od najpodmuklijih poduhvata Vučićevog režima” i da je „najava zabašurena samo na internet stranici Ministarstva pravde”.

Tim povodom ministarka pravde Maja Popović ističe da se Zakon o sprečavanju korupcije menja i dopunjuje u skladu sa preporukama iz Petog evaluacionog kruga Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO), kao i u skladu sa komentarima organizacije „Transparentnost Srbija” koji su dati tokom javnih kansultacija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju praduzećima u državnom vlasništvu.

Pored toga ministarka pravde demantuje navode Marinike Tepić koji usmereni na obmanjivanje javnosti i ukazuje da je proces sprovođenja javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije potpuno transparentan, a ne „zabašuren” i da su u skladu sa zaključkom Vlade, koji je donet na osnovu Poslovnika Vlade, svi podaci o sprovođenju javne rasprave dostupni na sajtu Ministarstva pravde i portalu E-konsultacije.

Sa sadržajem izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije mogu da se upoznaju sve zainteresovane strane. Da je javnost upoznata sa izmenama i dopunama svedoče i pristigli komentari i predlozi.

Ističemo i da javna rasprava nema za cilj „legalizaciju korupcije” kako se navodi, već predstvalja poziv svim zainteresovanim stranama da daju konkretne komentare, predloge i sugestije koji mogu biti od značaja za unapređenje Nacrta zakona.

Napominjemo da su potpuno netačni navodi Marinike Tepić „da se, ukoliko ostanu trenutne formulacije, otvara mogućnost da hiljade javnih funkcionera, direktori, v.d. direktora, državni sekretari budu zaštićeni i za lopovluk abolirani”.

Izmemnama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, u skladu sa preporukama iz Petog evaluacionog kruga Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO), proširuje se i potpuno jasno propisuje krug javnih funkcionera, pa će javni funkcioner u smislu Zakona o sprečavanju korupcije biti i svaki državni službenik na položaju, zamenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, šef kabineta predsednika Vlade, šef kabineta potpredsednika Vlade, savetnik predsednika Vlade, savetnik potpredsednika Vlade i posebni savetnik ministra.

Pored toga potpuno se netačno i zlonamerno navodi da će zakonom biti zaštićeni i abolirani za lopovluk direktori i v.d. direktora javnih preduzeća.

Izmenama i dopunama zakona niko neće biti zaštićen i aboliran za lopovluk, pa ni direktori javnih preduzeća, što se može videti i bar površnim čitanjem izmena i dopuna Zakona koje su na javnoj raspravi, jer je predviđeno da se javnim funkcionerima smatraju upravo direktori, članovi nadzornog ili izvršnog odbora, kao i predstavnci Republike Srbije, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u skupštinama društva u kojima Republika Srbija, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine imaju svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, kao i privrednog društva u kojem Republika Srbija, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine imaju kontrolno vlasništvo po drugom osnovu.

Na njih će se, kao i na ostale javne funkcionere, primenjivati odredbe ovog zakona o dužnosti prijave imovine i prihoda Agenciji za sprečavanje korupcije, sprečavanja sukoba interesa, traženja mišljenja o kumulaciji javnih funkcija i drugo.

Još jednom pozivamo sve zinteresovane strane da uzmu učešće u javnoj raspravi i na uzdržanost od dezinformisanja javnosti i urušavanja ugleda državnih organa. Podizanje medijske prašine bez osnova predstvalja ozbiljnu manipulaciju javnog mnjenja na koju je u
ovom trenutku „bezidejna” opozicija jedino spremna.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari