Šta donosi novi Zakon o sprečavanju korupcije? 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

I do sada su javni funkcioneri imali obavezu da podnose redovne i vanredne izveštaje o imovini i prihodima, novim Zakonom o sprečavanju korupcije oni koji su bili na funkciji i ponovo izabrani nisu dužni da prijavljuju imovinu ukoliko nije bilo promene.

Međutim moraju pismeno da obaveste Agenciju za sprečavanje korupcije o tome i to u roku od 30 dana od postavljanja.

To je jedna od novina koju donosi novi Zakon, saopštavaju iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Novim Zakonom je predviđena i obaveza organa javne vlasti i drugih lica koja vrše javna ovlašćenja da, na pismeni i obrazložen zahtev Agencije, radi obavljanja poslova iz njene nadležnosti, omoguće Agenciji direktan pristup bazama podataka koje vode u elektronskom obliku.

Ukoliko javni pristup nije moguć, dužni su da Agenciji u roku od 15 dana omoguće neposredan uvid u ta dokumenta. Agencija je novim Zakonom dobila i mogućnost da može neposredno od povezanih lica funkcionera da zahteva dostavljanje podataka o imovini i prihodima, ukoliko u postupku provere posumnja da funkcioner prikriva stvarnu vrednost imovine. Izmena u odnosu na ranije je i to što je rok zastarelosti sa jedne produžen na pet godina.

Uvodi se nova zabrana za javne funkcionere. Zakon propisuje da funkcioner ne sme da upotrebi, radi sticanja koristi ili pogodnosti za sebe ili drugog ili prouzrokovanja štete drugom, informacije do kojih dođe u obavljanju javne funkcije, ako te informacije nisu dostupne javnosti“, navode u Agenciji.

Ubuduće javni funkcioneri umesto osam imaju pet dana da obaveste neposredno pretpostavljenog i Agenciju „o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji funkcioner ili sa njim povezano lice ima”.

Svaki funkcioner bez izuzetka, navode u Agenciji, dužan je da u roku od 15 dana od dana stupanja na javnu funkciju obavesti Agenciju o obavljanju tog posla ili delatnosti.

Kod ove obaveze u odnosu na raniji zakon samo je izostavljen stav kojim je bilo propisano da se obaveza ne odnosi na funkcionere koji su iz reda zaposlenih imenovani u upravne i nadzorne odbore javnih preduzeća i javnih ustanova.

Tako se ubuduće onemogućava da se određeni poslovi koji su u odnosu zavisnosti, nadzora i kontrole sa javnom funkcijom obavljaju istovremeno.

Funkcioner u javnoj ustanovi ili javnom preduzeću, koji obavlja poslove u vezi finansija te ustanove, odnosno preduzeća, ne može istovremeno da bude i član nadzornog ili upravnog odbora tog preduzeća.

Novim Zakonom uvodi se još jedna zabrana – da javni funkcioner ne sme da savetuje pravna i fizička lica o pitanjima u vezi sa javnom funkcijom na kojoj se nalazi, osim ako je na to obavezan.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari