Zašto se Vučić sad setio Zakona o sprečavanju korupcije, kada je i dalje jednom nogom u kampanji a drugom na funkciji? 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Kada neke stvari počnu negativno da se vrednuju ili da ga spuštaju ispod neke margine, Vučić nešto primeni. Mislim da je on čovek koji se budi svaki dan sa nekim nalazima istraživanja i da ona pokazuju potrebu da razdvaja funkcije. Već je postala stvar političkog vica da je on kao začin koji se u sve meša. On sad pokušava da taj utisak promeni, kaže za Danas Zoran Stojiljković, politički analitičar i nekadačnji član Odbora tada Agencije za borbu protiv korupcije, komentarišući zašto se predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja funkciju predsednika države, sada setio odredbe iz Zakona o sprečavanju korupcije koja postoji već godinama, odnosno od 2010. kada je zakon stupio na snagu.

Vučić već nekoliko puta u svojim javnim nastupima jasno ističe da li govori kao predsednik države ili svoje partije, sve pozivajući se na zakon u kojem piše da je „javni funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta“.

Tako je bilo i danas kada je pomalo ljut zbog pitanja novinara u kom svojstvu je u Leskovcu, rekao da otvaranju fabrike prisustvuje kao predsednik države a će uveče kao lider naprednjaka biti na njihovom izbornom skupu.

Vučić je i pre pet godina tokom izborne kampanje bio jednom nogom u kampanji a drugom na funkciji, ali se tada nije tako naglašeno određivao u kom svojstvu obilazi gradove i sela Srbije.

Šta se promenilo pitali smo Stojiljkovića koji kaže da je Vučić „šta god mi mislili o efektima njegovog delovanja, neko ko je uvek u komunikacijskom i marketinškom okviru pokazivao potrebu da uči i menja onoliko koliko se ne menjaju ili uvećavaju izgledi za ono što treba da uradi.

Zašto se Vučić sad setio Zakona o sprečavanju korupcije, kada je i dalje jednom nogom u kampanji a drugom na funkciji? 2
Foto: Medija centar Beograd

– On priču povremeno inovira. Tako da je recimo prvo stvarao taj utisak da niko nije izvan dometa promene. Ali kada se malo pogleda, velika je frkvencija kadrova s tim što uvek čuva to tvrdo malobrojno jezgro koje je uvek tu. Onad priča da pravi koalicije i kad to ne mora što je dobar okvir jer smanjuje apetite i partnera i svojih kadorva. U ovom slučaju, tu vrstu jasnog razdvajanja kombinuje sa nečim što se čini izvesnim. Tu priču o uzurpatorstvu, o uzimanju ili preuzimanju svega o čemu se da odlučivati, on pokušava da relaksira ovim o čemu govorimo i plus time što dosta izvesnim čini svoje napuštanje formalnog šefovanja strakom. Uvek nešto negde pokušava da promeni i inovira na nivou tih perifernih zaokreta čuvajući suštinu – kaže Stojiljković.

Upitan hoće li Vučić u poslednjih deset dana kampanje „izazivati“ medije kojima nije dozvoljeno da izveštavaju o funkcionerskoj kampanji, odgovara da je on lilično do pre 15 mirnodopskih dana računao da po pravilima kampanje u politikom prezasićenoj sceni biračko telo pamti samo ono što mu se servira u tih poslendjih desetak dana, pa su te dane svi koristili za pokretanje velikih investicija ili nekih procesa.

– Verovatno će pokušati da to nadomesti kao jedini organ koji funkcioniše jer su svi ostali tehnički. Koliko god se mi smejali priči o grašku ili benzinu to je ljudima važno i on će tu nadomestiti tu vrste pažnje. Mislim da će okolnosti u svetu promeniti agendu i akcenat. On shvata da je politička memorija građana takva da nam ne možes prodati isti štos dva puta, ali da će publicitet imati u kriznom periodu i u postojećoj funkciji. On je prošli put davao izjave poput klinca iz kraja i navijača da će pre podne raditi, a sa protivkandidatima se boriti posle poddne i to je radio ne prekidajući svoju funkciju premijera. Sada ima malo više opravdanja za to – zaključuje Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari