Majdanpek: Do 18 časova na referendum izašlo 27.8 odsto birača 1Foto: J. B. K.

Kako Danas saznaje u Izbornoj komisiji opštine Majdanpek, na glasačka mesta je do 18 sati izašlo 27,8 odsto upisanih birača.

U birački spisak upisano je 15.324 glasača, a jutros u 7 časova otvoreno je 41 glasačko mesto.

Svoje biračko pravo danas u 9 časova u Rudnoj Glavi iskoristio je predsednik Skupštine opštine Majdanpek, Nikola Naunović.

-Danas građani imaju priliku da glasaju za veću nezavisnost, efikasnost i odgovornost sudstva,vveću samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, kao i za bolju zaštitu prava građana i jačanjevvladavine prava – izjavio je Naunović za Danas.

Reporter Danasa obišao je i tri glasačka mesta u Donjem Milanovcu – u Osnovoj školi “Vuk Karadžić” i u Centru za kulturu i obrazovanje.
Članovih glasačkih odbora rekli su nam da referendumski dan protiče bez problema i nepravilnosti.

Na glasačkim mestima 38 i 39 ukupno je bilo evidentirano deset prijava za glasanje van biračkog mesta i članovi glasačkog odbora su već na terenu.

Podsetimo, jutros u 7 časova, bez razlike, otvorena su biračka mesta u opštini Majdanpek i tokom prepodneva glasanje o referendumskom pitanju, kako su Danasu rekli u opštinskoj Izbornoj komisiji, odvija se bez problema i prijavljenih nepravilnosti, na 41 biračkom mestu.

U birački spisak u ovoj opštini upisano je 16.324 glasača, 507 manje nego na prethodnim, parlamentranim izborima, 2020. godine.

Broj glasačkih mesta i njihove lokacije su nepromenjeni i stanovnici majdanpečke opštine sa pravom glasom danas se o promeni Ustava mogu izjasniti do 20 časova, na istom biračkom mestu na kome su i do sada glasali.

Po tradiciji, birači u majdanpečkoj opštini nisu baš „ranoranioci“ pa je i današnja izlaznost do 11 sati na nivou uobičajene.

U Izbornoj komisiji opštine Majdanpek rekli su nam da je na birališta izašlo 8,6 upisanih birača.

Majdanpek: Do 18 časova na referendum izašlo 27.8 odsto birača 2
Foto: J. B. K.

Među njima je bio i danas kapetan unutrašnje plovidbe Srećko Nikolić, nekadašnji zamenik predsednika opštine Majdanpek, koji je današnjim izlaskom na referendum, kako kaže, dao podršku aktivnostima na promeni Ustava, u delu koji se tiče sudstva u Republici Srbiji.

-Ovim dajem podršku za promenu najvišeg pravnog akta naše zemlje i njegovog usklađivanja sa pravnim aktima drugih, na demokratskim načelima zasnovanih država, sa većom i dužom tradicijom vladavine prava. Sve to u cilju demokratizacije društva i otvaranja mogućnosti da budemo prihvaćeni i primljeni u veliku porodicu evropskih naroda zbog našeg napretka, a ne nečije političke volje ili pripadnosti nekom vojnom savezu – kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, on želi da sudije budu birane od sudija i da se njihove odluke donesene u skladu sa zakonskim aktima budu obavezujuće i za političare na najvišem nivou vlasti.

-Ne bih voleo da neki ministar ili lokalni moćnik poništava odluku suda zbog “ višeg interesa”. Želim da zivim u državi u kojoj je, kao u Kraljevini Jugoslaviji, na opštinskom sudu u Bledu kralj Aleksandar izgubio sudski proces sa komšijom oko međe i morao da se pomeri da bi gradio svoju kuću, za šta postoje dokazi u muzeju na Bledu. Ne želim da živim u zemlji kao sto je Australija, gde ministar poništava odluku suda i proteruje nekog sportistu – ilustrativno je objasnio svoje “da” na referendumu kapetan Nikolić.

Član Opštinskog veća, Darijo Mijatović, takođe, je iskoristio svoje biračko pravo, glasajući na današnjem referendum.

U isto vreme, prijavio je da iz zdravstvenih razloga njegov otac ne može da glasa na glasačkom mestu.

-Nakon obavljene operacije slabije se kreće, pa sam to prijavio glasačkom odboru – kazao nam je Mijatović.

Biračka mesta snabdevena su maskama, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju, a reporter Danasa se prilikom obilaska više biračkih mesta uverio da članovi glasačkih odbora, kao i glasači, poštuju propisane protivepidemijske mere.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari