Malići: Brnabić temu Kosova tretira kao političku alhemiju

Prištinski i beogradski pisac za Danas o retorici premijerke Srbije

Ostavite komentar


  1. Srbija nije uspela da inkorporira Albance a ne Kosovo. Albanci nisu isto sto i Kosovo. U istoj toj Srbiji zive i drugi narodi, kako to da su se oni nekako inkorporirali a samo Albanci nisu? Bice da u svemu ima i neke albanske krivice, ima neke veze sa palanackim albanskim nacionalizmom, sa albanskim nacionalistickim projektima i prohtevima , mesanjima sa strane. Zanimljivo da slicni slucajevi neuspeha u inkorporiranju nisu reseni tako sto je neinkorporiranima data teritorija. Po cemu su Albanci izuzetak? Zasto Srbi u Hrvatskoj nisu dobili deo Hrvatske? Srbi u Crnoj Gori, Srbi u BiH ili Srbi u toj istoj „drzavi kosova“?

    1. Ili si vrlo mlad, ili se pravis blesav! Srbi u drugim republikama su 90-ih uradili najstravicnije zlocine da se otcepe ili prekrajaju granice tih eks republika, ali nisu mogli ili su spreceni da to urade. Nije stavr da su se pokazali poslusni i privrzeni tim etnitetima, jer oni i dan danas svim sredstvima pokusaavju da miniraju normalan zivot bilo gdje da su!

      1. Sta su radili Albanci na Kosovu? Sadili cvece i tako se otcepili? Decenijama ste opstruisali sve sta ima veze sa Srbijom, vrsili pritisak na Srbe da se isele, pljackali, silovali, prebijali, glumatali, setimo se samo jednonacionalnog „trovanja“, placali lobiste, kada ste u drugoj polovini 90tih dobili naoruzanje i obuku krenuli ste sa napadima na policiju, vojsku, civile pa cak i na one Albance koje su na bilo koji nacin saradjivali sa Srbima ili bili pripadnici administracije.Na kraju uz asistenciju NATO-a sa Kosova proterali vise od 60% kosovskih Srba i nasilno albanizovali Kosovo. Isti slucaj je sa Makedonijom, gde ste ucenama , nasiljem, pretnjama dosli do toga da ste je podelili na dva dela. A ni to vam nije dosta, da mozete probali bi i u Grckoj, u tzv. presevskoj dolini“ vec pokusavate. Samo pazite da ne zavrsite na kraju kao ti Srbi u Hrvatskoj. Tako da glumataj ti negde gde vas ne poznaju.

      2. Ili si vrlo star ili se praviš blesav!

        To što vi svi državljani ex Yu republika mislite i tvrdite da istorija počinje od devedesetih nema nikakve veze sa realnošću i istinom.
        Ili ćete za pedeset godina da tvrdite kako „osčobodjenje“ Hrvatske i Kosova* nije bilo bitno za Hrvate i Albance?
        Bezobrazan je tako gledati na istorijske fakte, moraju se uvažiti istorijski fakti ili ipak ne moraju?

      3. @roberti

        Ti s esigurno ne pravis da si blesav. Desavalo se u tim republikama gde su Srbi ziveli nesto i pre tih 90-ih, npr. Jasenovac. Cuo si za Jasenovac? Tesko da su Srbi u Hrvatskoj mogli da budu lojalni jednoj ustasoidnoj Hrvatskoj na celu sa Tudjmanom. Isto tako, kako to da su Srbi problem kada zele da prekrajaju republicke granice a Albanci nisu problem kada to isto rade? Nista vi Albanci niste pretrpeli gore nego Srbi u Hrvatskoj, naprotiv odgovorni ste za citav niz zlocina i etnickog ciscenja, kada se uporedi sta ste radili na Kosovu od Turaka, Austro-Ugarske, fasista i nacista, Tita i na kraju NATO-a.

      4. Ko nije živeo medju Albancima, nikada neće znati šta je mentalitet rulje ili čopora. Ovo se posebno odnosi na gradjane srpske nacionalnosti koje Albanci iz „milošte“ zovu „Škije“. I to se odnosi, ne samo na narod, ne samo na puk odnosno plebs već, i na najviše političke zvaničnike. Jedine dve javne ličnosti, koje su prozrele i skroz „pročitale“ način funkcionisanja albanskog terora su Nebojša Čović i Milorad Drecun. Ostali su samo obični naivci.

    2. …Oa 1912 godine serbi na Kosovu bio na liniji (serbska manjina),Albanski narod I juce I danas preko 95%(!).Za sve vremena (okupacije Kosova od Serbije),Albanski narod nikada nisu priznali kao ,,svoje derzave,,Serbiju,prema tome,Kosova jeste kako cesto rekaoi Seselj,ko ima ovce,livada JE njegova(sci!).

      1. @Kosova
        Mozda u plemenskim zajednicama vredi to pravilo sa ovcama i livadama ali u civilizovanim drustvima u 21. veku vazi pravilo da je nesto od onoga koji je to platio i koji ima dokumenta koja dokazuju vlasnistvo. Prema jedino vazecem medjunarodnom dokumentu, R1244 Ujedinjenih nacija, Kosovo je deo Srbije. Sama cinjenica da se ta oblast zove Kosovo, slovenska/srpska rec, pokazuje ko je tamo okupator. Imas popise stanovnistva koje jasno pokazuju ko je bio vecina na Kosovu o cemu govore i spomenici kulture na Kosovu a ko je iskoristio prisustvo raznih okupatora da bi postao vecina. Niko od vas Albanaca ne trazi da priznate vlast Srbije, imate Albaniju, polupraznu drzavu pa se tamo igrajte drzave a Srbiju sa kosovom, Makedoniju, Grcku, ostavite vise na miru.

        1. sama cinjenica da je medjunarodni sud pravde na vas zahtev donosila zakljucak da provlashenje nezavisnosti kosova nije krsila medjunarodno pravo odbacuje rezuluciju 1244 a o ostalim tvojim zakljuçcima se necu polemisati jer nisu vredna ko je ko bio na kosovu
          i vojvodina je nekad bila madjarska a sad nije iako nisu ista poredjenja ali morate se pomiriti da ste kosovo posle okupacije 1913 izgubili ratom 1999

          1. @gazi

            Preporucujem ti da nadjes to savetodavno i neobavezujuce misljenje MSP-a i da ga procitas pazljivo. MSP se izjasnio da TEKST deklaracije o nezavisnosti ne krsi medjunarodno pravo. MSP nije doneo misljenje da je sam cin otcepljenja legalan, da je tvorevina na Kosovu legalna, da je legalno albansko proglasenje nezavosnosti ili da su Albanci imali pravo na otcepljenje. MSP nije potvrdio nista od onoga sto fantazirate jer da jeste vec bi bili u UN-u iostalim medjunarodnim organizacijama i ne bi se Srbija ucenjivala da vas prizna.
            Isto tako prouci kako funkcionise UN. R1244 je vazeca, nju ne moze da ponisti nekakvav neobavezujuci savet MSP-a nego samo moze da se zameni novom rezolucijom. Znas kada ce biti doneta rezolucija u UN koja ce dati legimitet toj vasoj paradrzavi na Kosovu? Nikada. Srbija se nece pomiri sa gubitkom Kosova kao sto se nije pomirila sa gubitkom Kosova ni za vreme turske okuapcije ni za vreme fasisticke
            i kasnije nacisticke okupacije. A i zasto bi?

      2. Šta kažete „Okupacija Kosova od Serbije“?! Kosovo i Metohija su okupirani još u XIV veku od strane osmanlija i arnauta koji su išli uz skute turskih hordi i bili njihovi najsuroviji strvinari odnosno, oni koji su trebali da opljačkaju ono što je još neopljačkano, da zapale ono što još nije izgorelo, da pokolju ono što je još ostalo nedoklano i nateraju u beg srpsku populaciju. Tu ste ostali 500 godina vršeći nevidjeni teror nad Srbima. Kako inače tumačiti činjenicu da tako „veliki“ narod nije imao svoju državu sve do 1912 godine, kada je ta država formirana na insistiranje Engleza a, formirana je na silu, sa ciljem da bude „trn u peti Evrope“ i orudje koje će Britanija koristiti kad god bude smatrala da je to potrebno. Da su arnauti bili tu većina, kako Vi kažetre, postojali bi neki pisani ili arheološki tragovi o njihovom postojanju na tim prostorima. Zbog toga su arnauti oduvek pokušavali da zatru tragove srpske države i postojanja na Kosovu i Metohiji. Sva geografska imena, imena svih naselja i gradova su srpski, zbog čega se danas užurbano radi na totalnoj promeni imena i uništavanju srpske baštine. Zar vam uništavanje grobalja i skrnavljenje srpske kulturne baštine nije najbolji dokaz za to? Zapalili biste vi, suttradan, i Pećku Patrijaršiju i Dečane i Gračanicu da te svetinje nisu trenutno po prismotrom svetske zajednice. Pazite, toliko „star“ narod, tolika „civilizacija“ a nikakvih tragova na Kosovu i Metohiji?! Ja imam običaj da kažem da su više tragova ostavile ptice u Čileu, koje su preko ptičjeg izmeta stvorile takozvanu „čilsku šalitru“ nego Albanci na Kosovu i Metohiji. Tačno je, zauzeli ste „livade“, to radite i danas uzurpirajući imovinu Srba ali, „ničija nije gorela do zore“. Prednost Srba i Srbije je što ne mrze tako panično kao što to rade Albanci.

  2. Istina je da bi danas mnogo Srba prodalo veru za veceru i to je ono sto je tuzno zato drzava izgleda ova i desavaju se lose stvari.Nazalost mislim da je malo kasno za sve pa i za Kosovo.Mozda ce se u buducnosti roditi neki posteni i pravi Srbi isti onakvi o kojima smo toliko ucili i slusali,pa ce drugacije gledati na svoju zemju.Do tad kud koji mili moji…

  3. „Srbija nema kapacitete da ga inkorporira u svoj politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi sastav.“ Odlicna definicija mesta za zdrav razum u Srbiji. Zato i dize sidro, vec decenijama. Nema za njega mesta ni na Kosovu ni na ostatku Balkana. To je jedini svetski trend koji svi bratski pratimo. Samo sto je svet u koji mi gledamo bogatiji pa se manje primeti u svakodnevnom zivotu, za sad.

  4. Znači, da se pomirimo sa istinom da su Albanci ostvarili svoj cilj u 21. a započet u 19. veku, da oduzmu KiM od Srbije odakle će proterati sve Srbe ili ih albanizirati kao što su to uradili sa svim manjinama u Albaniji?! Dok naš cilj da svi Srbi žive u jednoj državi, ravnopravno sa svim drugim narodima i narodnostima, propao je u krvi i ognju?! Ono jest da su nam političari bili i ostali budaletine, no zašto njihovu glupost da aminuju i vrsni srpski inlektualci kakav je neosporno i gospodin Prokić?! Imajte u vidu da ova nepravda je u rangu ugrožavanja planete zemlje, jer su isti izvođaći -imperije koje vladju svetom. A njihovi vladaru su potpalćeni od strane Albanaca. Njanoviji dokaz se desio u Parizu na stogodišnjici potpisivanje primirja, kada je Tači bio itaknuti predstavnik naroda čiji sunarodnici su ubijali srpske vojnike i civile dok su se povlačili preko Kosmeta i Albanije, dok srpskog predstavnika su sakrili u nekom redu da se ne primeti!

  5. Nije jasno zasto Malici obmanjuje javnost pricom kako je MSP potvrdio legalnost akta otcepljenja Kosova kada to nije istina. MSP je dao misljenje da sadrzaj teksta deklaracije o nezavisnosti ne krsi medjuanrodno pravo, tj. da ma sta napisao time ne krsis medjunarodno pravo, ali MSP NIKADA ali NIKADA ni u kojoj formi nije potvrdio da je sam cin otcepljenja legalan, da je albanska nacionalna manjina imala pravo da otcepi Kosovo ili da je postojanje „drzave kosova“ u skladu sa medjunarodnim pravom. Nekako se ocekuje da intelektualci, filozofi i umetnici govore istinu, da je ne izvrcu u ime nacionalizma sopstvene nacije. Ocigledno da kod Malicija nije taj slucaj.

  6. @roberti

    Ti se sigurno ne pravis da si blesav. Desavalo se u tim republikama gde su Srbi ziveli nesto i pre tih 90-ih, npr. Jasenovac. Cuo si za Jasenovac? Tesko da su Srbi u Hrvatskoj mogli da budu lojalni jednoj ustasoidnoj Hrvatskoj na celu sa Tudjmanom. Isto tako, kako to da su Srbi problem kada zele da prekrajaju republicke granice a Albanci nisu problem kada to isto rade? Nista vi Albanci niste pretrpeli gore nego Srbi u Hrvatskoj, naprotiv odgovorni ste za citav niz zlocina i etnickog ciscenja, kada se uporedi sta ste radili na Kosovu od Turaka, Austro-Ugarske, fasista i nacista, Tita i na kraju NATO-a.

  7. Srpski kulturni i civilizacijski kapacitet i uticaj na Kosovu, a i šire, prenosili su panduri i batinaši, ratni profiteri i primitivni stranački aktivisti. Badava manastiri, crkve i „svetinje“ kada i pored toga u ovom narodu dominiraju neuki, naobrazovani, nepismeni i polupismeni, koji najbolje znaju da tlače i svoje i tudje! Najbolji opis srpsko-albanskih odnosa dao je Timitrije Tucović u delu Srbija i Arbanija… Tu cović je stradao u Prvom svetskom ratu od metka koji je ispaljen…pogadjate…s ledja. Po starom kukavičkom običaju u Srba…! To je taj kulturološki i civilizacijski „kapacitet“ koji mi umemo da prenesemo kao većinski narod! Od Nemanjića, preko Karadjordja, Obrenovića, možda i Penezića, a sigurno Čuruvije, Olivera Ivanovića i ko zna još koliko znanih i neznanih žrtava nasilničkog, primitivnog i zločinačkog mentaliteta, od vrha i elite, do poslednjeg pandura…

    1. Ostap Bender
      Sjajno si spojio autosovinizam i stokholmski sindrom. Bravo. Bitno je da je Kosovo kulturoloski i civilizacijski prosto procvetalo od kada je albanizovano, sigurno zahvaljujuci takvim gromadama kao sto su Taci ili Haradinaj.

      1. Pomislih pri pomenu Tačija i Haradinaja, na to šta su o našim nepismenim voždovima mislili moćnoci, i ne samo oni, u austrougarskom carstvu. Recimo Karadjordju i Milošu…Arogancija uvek košta arogantnog, pa je stigla i njih, a bogami ni mi, sa većinskim mišljenjem poput tvoga, nećemo izbeći a da ne platimo cenu… Uostalom zar zti se ne čini da tu cenu plaćamo već treću deceniju, sa velikim izgledima da izgubimo i jare i pare, a možda i još nešto pride… Recimo Sandžak…

  8. „Srbija nema kapacitete da ga inkorporira u svoj politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi sastav.“ Ова реченица је семантички бесмислена и вероватно је преправљана током припреме текста. Њен оригинални смислени облик је вероватно био: „…економски, културни и сваки други СУСТАВ“, а појава овог кроатизма нам објашњава намере како њеног аутора тако и јавног гласила у коме је објављен.

  9. Autošovinista Prokić kaže :
    “ da Srbija nema kapacitete da Kosovske albance inkorporira u svoj politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi sastav“.
    E pa neće biti baš tako!. Kosovski Albanci su u vreme Tita imali veća prave nego kosmetski Srbi. Tada su imali više od autonomije i doživeli su najveći kulturni, civilizacijski i ekonomski procvat u svojoj istoriji. Dakle Savezna država i Srbija su sve učnila da ih „inkorporiraju “ u svoj sastav. Ali ne! oni to jednostavno – nisu hteli.
    Hteli su mnogo više od toga.I kao što se zna, decenijama su vršili podmukli i perfidni pritisak i teror prema kosovskim Srbima i ostalim Nealbancima prisiljavajući ih na iseljavanje. I to je najjači dokaz da su hteli nezavisno Kosovo ali BEZ SRBA, što su na kraju uz pomoć svetskih silnika i – uspeli.
    Ali istorija uči da sve što je silom uzeto, silom može biti i vraćeno!

  10. Ko je navikao da na Kosovu politiku vode srpski ZETOVI , teško će da navikne i razume da Thaçi i Haradinaj vode sad politiku na Kosovu.
    Ali Šukrija i drugi srpski zetovi (partizani) nisu biološki prisutni ni na Kosovu, ni u Sloveniju, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ni u Crnoj Gori. Pametni komentatori ovog po sadržaju odličnog članka lako će doći do pametnog odgovora…

    1. Fantasticno kako su svi sovinisti napravljeni na isti kalup, pa tako i ove aljbanske patriljote koje su se javile i naravno odusevile i Prokicem i sa poznatom pro-albanskom aktivistkinjom Cogradin, Malicija da ni ne spominjemo.

      1. Ja nastojim da tvoj maternji jezik korektno pišem i sastavim. A vi pišete kao da bolujete od legastenije. To še može lečiti. Odnosno ako vama vaš pravopis čini zadovoljstvo da odgovarate neistomišljenicima vašim smešnim pravopisom nastavite dalje…

  11. G. Skeljzen, nemojte da vas to previse pogadja. Sami ste sebi napravili ‘ciribu-ciriba drzavu’ pa po neki ‘alhemicar’ i ne izgleda kao veliki problem …

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.