Manjak demokratije, a ne „višak“ metodologije

Stručnjaci za evropske integracije o opravdanjima ministarke zašto nije otvoreno nijedno poglavlje

Ostavite komentar


  1. A da budemo jednom i iskreni prema sebi? Niko ne želi u EU zbog EU, niti, na žalost, ali budimo iskreni, zbog ljudskih prava ili ekologije, već isključivo zbog standarda koji očekujemo. Ali kojeg standarda? Bugarskog, rumunskog, litvanskog? Ne, ne, ne. Građanina Srbije interesuje standard Austrije, Švedske, možda, ali samo možda Portugalije. Naši građani i dalje misle da ćemo baš mi, kao jedini, samo ulaskom u EU postati bogati kao Nemci. Nećemo. Bićemo kao Bugari. Standard se postiže na drugi način, investiranjem u sebe, u obrazovanje, nove tehnologije, infrastrukturu itd. Samo mi sami sebe možemo podignuti.

    1. Ja hoću u EU zbog ekologije. Zabole me za BDP, to nije merilo ničega. Kupovina petnaestog para cipela me neće usrećiti, šetnja po Košutnjaku hoće. Jedino što vredi još u ovoj Srbiji je priroda, a ovi su nasrnuli da i to unište. Hoće li se nakrasti više? Kada je dosta? Jeste li čuli za planove Rio Tinta u Jadru? E neće ga majci.

    2. Ivane, govorite u svoje ime. Ja želim u EU baš zbog vladavine prava, ljudskih prava, ekologije, normi i standarda,… Sve to se idslika i na primanja, ne mogu radnici u privatnom sektoru da budu izrabljivani do besvesti, a plaćeni ispod svakog nivoa. Ne mogu da se standardi za aflatoksine promene preko noći, da se kvalitet vazduha popravi jednim potpisom, da generacije otplaćuju kredite koji su otišli u privatne džepove preko nameštenih tendera, ne mogu suđenja da traju 32 godine,… Ima toga mnogo što ne bi moglo, a sve je važnije od standarda.

    1. Ivane, EU ti daje mogućnost da napreduješ. I niko nije Rumunima i Bugarima kriv što su pokrali novac iz EU fondova umesto da ga upotrebe na sopstveni razvoj. Na kraju, Rumunu ako se ne svidja u Rumuniji on ode do Nemačke i već koliko sutra počne da radi. Jedino u demokratiji i slobodnom društvu jedna država može da ostvari puni potencijal. A Nemačka je moćna i jaka zbog odgovornosti njenih političara prema sopstvenim gradjanima. Tako da niko drugi nije kriv, već isključivo mi sami.

  2. Šta više filosofira ova žena? Hoće da nas ubedi da više treba da verujemo njenim rečima nego svojim očima i svom novčaniku! Pojma nema ni sa životom, a kamoli sa „integracijama“! samo se doteruje i slika. samo pogledajte stiyling Angele merkel, Ursule fon der Leien, skandinavske ministarke, iz UK i Francuske, Amerikanke, sve smerno i skromno obučene! A sve ove naše do juče odrpane i iz opanaka sada kao na modnoj pisti: ne zna se koja menja više kompletan dnevno, svilene trepavice, nokti kao kod pevaljki! A o „novim snagama“ u parlamentu da ne govorim! Izgleda da je imperativno ići kod plastičnog hirurga, obavezno botoksiranje, zatezanje, a lobanja i obrazovanje i najboljem smislu polušuplji! Da smo „najbliže EU ikada, a da nismo otvorili nijedno poglavlje“ iako nisam pravnik se zove „Contradictio in adjecto“ ili pravljenje idiotima svih nas! Moraju izbori što pre, čak i sa ovako bezbeznom opozicijom koja se bije izmedju sebe i javno i tajno i ne znam šta misle ko bi njih ovakve glasao! zar da nam CG bude uzor i pojam demokratije i izbora! Strašno i nacionalna sramota! A kad Zorana i ekipa dodju pred tužioca za milijarde evra naduvanih cena autoputeva, železnica koje ne rade, mostova i tunela tek ćemo da vidimo! Prvo njoj oduzeti pasoš! O ovom BG dvojcu, najgorem u istoriji ne treba trošiti reči osim ih procesuirati, ali prvo Vesića, najpopularnijeg „beogradjanina“ u istorijij! Milsim da su od njega bili omraženiji samo vojni gaulajteri Srbije za vreme i prve i druge okupacije!

  3. By the way …doticna je smislila, iznela novi izraz – umrezavanje Srbije…?? Srbija se fakat koprca , u sopstvenim vizijama , nakon digitalizacije i imunizacije na opstenarodne bljezgarije…Sledi post…i podvijanje repa…!!

  4. Ja nešto ne shvaćam ili shvaćam krivo u Hrvatskoj su novinari i političari govorili o poglavljima koja su zatvorena a otvaranje poglavlja je tek usput pominjano dok vi u srbiji slavite otvaranje poglavlja kao da je kraj posla a možda ih nikada nećete ni zatvoriti.

    1. Tako je. Ne bih se slozio da nas ne zele. Ne zele nas ovakve kakvi smo. Inace smo jako ponosni na to kakvi smo i ne zelimo da se menjamo. Pored toga smo zavidni i ljubomornina sve koji su na neki nacin uspesniji. Tu je problem ne zelimo da se menjamo. Dok se promenimo imacemo drzavu sa 50 % sadasnje strukture stanovnistva( ugavnom domacih i ino penzionera i mladjih koji rade u drzavnoj upravi) i 50 dosljaka z Azije i Afrike koji ce prihvatiti da rade za ove plate i bolje od ovih. Tada cemo se setiti da nam bez razloga nisu valjali komsije muslimani, albanci,hrvati i drugi.

  5. Postojeca vlast nikada nije imala ozbiljnu nameru u vezi EU. Tu ideju je koristila samo zbog rejtinga SNS i Predsednika. Nama gradjanima Srbije nisu potrebne lazi. Istinu na videlo. Izbijanje istine se vec desava u Skupstini Srbije. Govori mrznje u Skupstini govore bolje bolje o nama nego mi sami. Mozemo prepoznati nas u likovima koji nas predstavljaju. Zaista to smo mi sami. Iako bi hteli da budemo drugaciji , nemojmo se zavaravati. Velika vecina Srba su kao profesor Atlagic , Djukanovic i ostali clanovi skupatine. Oni su bar iskreni i ne lazu nas.

  6. Pa jeste li je videli na RTS-u kada se direktno okrenula prema kameri i počela da deklamuje u stilu Aleksandra Vučića. Koja normalna, nezavisna, televizija u službi gradjana to čini?! EU mora biti jasno da Vučićevu vlast moraju ozbiljno pritisnuti, i to od strane njenih visokih funkcionera, tipa Angele Merkel i Makrona, jer ova vlast ne želi u EU, a Joksimovićka pod hitno da da ostavku zbog laži i jer je na mestu na kojem je samo i usključivo zbog sopstvene udobnosti i koristi, i da bi mazala oči EU, što je iz dana u dan sve manje moguće. Vreme je i zaista da se EU potpuno stavi na stranu opozicije u Srbiji koja je bojkotovala izbore, a prema Vučićevoj vlasti da počne da se odnosi kao prema Lukašenkovoj.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.