Mihajlović: Ovakav kakav je evropski plan za Kosovo ne može da uspe 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Priština je improvizacija Evropske unije (EU), donet je brzo kao reakcija na rat u Ukrajini i ovakav kakav je ne može da uspe, izjavio je FoNetu novinar Milivoje Mihajlović, koji nije uveren da ova godina može biti godina rešenja problema Kosova, bez obzira na međunarodne pritiske.

Sporazum je, pre svega, protivustavan i to je glavni razlog zašto ga nije trebalo prihvatiti, a sam tekst je neprecizan i podložan različitim tumačenjima. To se pokazalo na prvom testu – lokalnim izborima na severnom delu Kosova, koje Srpska lista bojkotuje, predočio je Mihajlović u serijalu Agreman o spoljnoj politici Srbije.

Mislim da će ovaj plan izazvati izbore na Kosovu, možda i u Srbiji, jer će javnost testirati sporazum, predviđa Mihajlović, koji nije uveren da je ovo godina rešenja, bez obzira na pritiske.

Izbori su uvek instrument odlaganja bilo kakvog rešenja, podsetio je on i naveo da se plan ne dopada ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, niti kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koji nevoljno idu na pregovore.

Sada su obojica saterani u ćošak i moraju da idu na popuštanje, ali Kurti govori da nema Zajednice srpskih opština (ZSO), što znači da nema sporazuma, dok Vučić govori da će primeniti samo ono što mu se dopada. To opet znači da nema sporazuma, predočio je Mihajlović.

On zato misli da je sporazum improvizacija EU i podseća da je obećanje o formiranju ZSO, iz Briselskog sporazuma 2013. godine, zalog za učešće Srba, koje je „kupovano sedam-osam puta“ za izbore, integraciju pravosuđa, policije, energetike.

Uvek je ZSO bila zalog, a formiranje te zajednice 2013. i 2023. godine nije isto, okolnosti su se promenile, ocenio jer Mihajlović i odbacio navode da je evropski plan reakcija na barikade i izlazak Srba iz kosovskih institucija krajem prošle godine.

Sasvim suprotno, kriza na severu je počela u novembru, a sporazum je dat na uvid Vučiću i Kurtiju 8. i 9. septembra, pa bih rekao da je kriza reakcija na sporazum i da su dve strane izazvale krizu, svaka na svoj način, kako bi reagovale na plan, obrazložio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, sporazum i kriza su promenili bezbednosnu situaciju na terenu, evidentna je represija nad Srbima na severu i u enklavama.

Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani govore da je Srbija genocidna država, a to je poruka za sever – „učestvujete na izborima ili nam niste potrebni više“, protumačio je Mihajlović.

On smatra da su Srbi sa Kosova žrtva političke igre Brisela, Beograda i Prištine, figure u šahovskoj partiji, a da je najveća šteta sporazuma što je uneo konfuziju u narod.

U regionalnom smislu, nezavisnost Kosova je potpuna, bez obzira da li to neko u Beogradu priznao ili ne, jer bi eventualna podela izazvala domino efekat, a međunarodni posrednici to ne žele da rizikuju, dodao je Mihajlović.

Kako je procenio, skriveni cilj sporazuma je da se bilo šta potpiše i da se onda ode u vlade pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo i kaže: „Srbija je to uradila, što ne biste i vi“.

Njemu se čini da su i međunarodni posrednici, spuštajući vokabular i pretnje, uvideli da ni štap, ni šargarepa nisu dovoljni da se napravi ozbiljan predlog, a misli i da se boje i nekakvih posledica.

Geostrateški motiv za ovakvu akciju međunarodne zajednice je da se Evropa vrati u igru zbog rata u Ukrajini, smatra Mihajlović, ali se baš zbog ozbiljnosti tog sukoba ne može za Kosovo doći do nekog „normalnog i regularnog rešenja“.

Ako ga i bude, biće nametnuto i loše, verovatno i preinačeno po završetku rata u Ukrajini, predvideo je Mihajlović.

Prema njegovom viđenju, na ovom našem području se prelamaju geostrateški interesi i to je problem malih naroda, koji imaju krčmu na raskrsnici i u koju ne ulaze ljudi sa leptir mašnama, već sa bejzbol palicama.

Neka Albanci misle da žive u svojoj državi, neka Srbi misle da je to njihovo, samo da nema sukoba i napetosti, rekao je Mihajlović, navodeći da i mediji imaju važnu ulogu “ da ne podižu temperaturu“.

On misli da se ne može očekivati ubrzanje evropskih integracija Srbije i podseća na davna obećanja posle petooktobarskih promena i brojne uslove koje su zemlji postavljani na tom putu.

Sada je potpuno jasno da je uslov priznanje nezavisnosti Kosova, a to nijedan lider ne sme da uradi. To je politička smrt, kršenje Ustava i automatski zatvor kada padne sa vlasti, poručio je Mihajlović.

On ističe da bi mnogo veći efekat od priče o statusu imalo „podizanje rampi“ i uklanjanje granica, slobodan protok ljudi, roba, kapitala i otvaranje tržišta rada, uz ozbiljan monitoring rada srpske i kosovske policije.

Haos ne odgovara normalnim ljudima, već kriminalcima, oni se tu najbolje snalaze, objasnio je Mihajlović.

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji i pritiscima na Srbiju, on je ocenio da je Vučić znao šta ga čeka kada se kandidovao na izborima.

Okružen si NATO zemljama, nisi uveo sankcije Rusiji i imaš ozbiljan problem zbog toga, a energetski si zavisan od Moskve i njene podrške suverenitetu zemlje u međunarodnoj areni. To je pozicija između čekića i nakovnja, zaključio je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari