Mijačić: Ocena da je Kurti izgubio izbore zbog neprihvatanja Vašingtonskog sporazuma hiperbolizovana 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Ričard Grenel je aktivan u komentarisanju političkih prilika na Kosovu, otuda ne iznenađuje da se oglasio povodom rezultata lokalnih izbora. Ocena da je Kurti izgubio izbore zbog neprihvatanja gasnog projekta i Vašingtonskog sporazuma je svakako hiperbolizovana, ali stoji činjenica da su Amerikanci nezadovoljni odlukama Vlade Kosova po ovim pitanjima – ocenjuje Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj „InTER“ iz Zubinog Potoka, upitan da prokomentariše izjavu bivšeg izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine da je kosovski premijer Aljbin Kurti izgubio lokalne izbore jer je odbacio SAD.

Prema njegovim rečima, Grenelova tvrdnja o neslaganju između Osmani i Kurtija je već demantovana, mada u svim tim izjavama ima puno igre reči.

– Najvažnije od svega je to kako će američka administracija postupati u narednim mesecima, bilo vezano za gasni projekat i ekonomsku normalizaciju u okviru Vašingtonskog sporazuma, tako i vezano za političke pregovore koji se vode u Briselu – smatra Mijačić.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za naš list da Grenel pokušava da skrene pažnju na sebe i na predsednika Trampa, pošto bivši predsednik Amerike nije politički pasivan, a Vašingtonski sporazum je bio jedna od retkih spoljnopolitičkih „uspeha“ njegove administracije. On smatra da Grenel vidi u tome mogućnost da to kapitalizuje i sa druge strane, da verovatno širi neku vrstu uticaja među opozicijom na Kosovu.

– Međutim, ono što je bitnije što se tiče lokalnih izbora, tu ima nekoliko drugih faktora koji, meni se čini, uopšte nisu povezani sa Vašingtonskim sporazumom. Prvi je priroda izbornih procesa na Kosovu. Dakle, za razliku od nekih drugih država, tamo postoji odvojenost izbora za različite nivoe političke vlasti. Glasa se uglavnom za ličnosti, a ne direktno za partije. Lokalni izbori pre svega zavise i od kavliteta kandidata na lokalu, a Kurti po svim informacijama, nije ponudio dovoljno dobre kandidate. S druge strane, imali smo opet fenomen udruživanja opozicije, kao što je bilo kada je Isa Mustafa izgubio na izborima za gradonačelnika Prištine – objašnjava Novakvić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da su Albanci pre svega razočarani u Kurtija jer se pokazalo da se njegova partija, kao i sve druge partije, vrlo brzo uklopila u koruptivni i neefikasan sistem, a predstavljala se kao borac za korenite reforme. Zbog toga je, prema njegovoj oceni, Kurti i pobedio.

– Što se tiče odnosa prema Vašingtonskom sporazumu, to pitanje ipak nije nešto što može da bude od presudnog značaja kod širih narodnih masa – zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari