Milan St. Protić: Srbija nije iskrena ni prema Rusiji, ni prema Zapadu 1foto FoNet TV FoNet

Istoričar Milan St. Protić izjavio je za zrenjaninsku KTV da Srbija nije iskrena ni prema Rusiji, ni prema Zapadu i da se Srbi u prošlosti nisu tako ponašali, već su birali svoj put „dostojanstveno, čak i kada su klečali“.

 

„Mi smo nekada bili narod častan i zbog toga smo trpeli“, rekao je Protić, navodeći da Srbija nije izašla i rekla „Mi 100 odsto podržavamo ono što Rusija radi, mi nećemo u Evropsku uniju“.

„Isto kao i prema Zapadu, hoćemo njihove pare, hoćemo verbalno u EU, hoćemo njihove investicije, a onda se ritamo i kažemo oni nas ucenjuju. Čime nas ucenjuju, kako nas ucenjuju“, upitao je Protić i dodao da to što su drugi licemerni nije opravdanje.

On je rekao da je dobar deo života posvetio proučavanju ruske istorije i da ono što sada dolazi iz Moskve nema „veze s onim negdašnjim rustvom“, već je pokušaj obnove Sovjetskog Saveza.

„Ovo danas nisu negdašnji Rusi, već Sovjeti, a ovaj ‘drekač iz Moskve’ samo takvu politiku i vodi i on je pravi izdanak KGB – nemilosrdan, amoralan, bestidan“, kazao je Protić.

Dodao je da su sudbine Srbije i Rusije podudarne, a ako ne podudarne, onda slične i da Rusija posle 1917. nije ista ona kakva je bila pre, kao ni srpstvo posle 1945. godine.

Govoreći o pitanju Kosova, rekao je da mu je „kao dan jasno“ da je Kosovo za Srbiju izgubljeno „sistematskom antisrpskom politikom u vreme titoizma i pogubnom politikom u doba Miloševićeve vlasti“.

On je naveo da je u vreme SFRJ dopuštena afirmacija albanskog faktora na Kosovu, zaokruživanje teritorije, bio je zabranjen povratak Srba na Kosovo posle Drugog svetskog rata, Ustavom iz 1974. Kosovo i to „albansko Kosovo“ postalo je konstititutivni element ne samo Srbije, već SFRJ.

Protić je dodao da je Milošević pokušao nasilno to da promeni i da je sve okončano oružanim sukobom na Kosovu, bombardovanjem Srbije i potpisivanjem Kumanovskog sporazuma.

„Tu je, po mom sudu, udarena tačka na realnu mogućnost da Srbija Kosovo zadrži u okviru svoje državne teritorije“, poručio je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari