Milan St. Protić u "Utisku nedelje": Za 50 godina nas neće biti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Istoričar Milan St. Protić rekao je u „Utisku nedelje“ da je jedina šansa za Srbiju da uđe u Evropsku uniju (EU), ali da nije siguran da je i to dovoljno za opstanak naroda u ovoj zemlji.

„Ubeđen sam da je jedina slamka spasa za Srbiju, ako uopšte postoji, da postane punopravna članica EU. To je jedino što može da nam pomogne u ovoj tragičnoj situaciji u kojoj se nalazimo, iako nisam siguran da i to može da nam pomogne. Radi se o opstanku ovog naroda, za 50 godina neće nas biti. Biće nas milion, milion i po. Etnolozi u svetu će se baviti nama. Hoćemo li da guramo glavu i pesak i da se pravimo da se ništa ne dešava? Danas u Srbiji nema više od 5 miliona Srba“, rekao je Protić.

Naglasio je i da je odnos koji se gaji prema Srbima na Kosovu licemeran, piše Nova.rs.

Upitan o svojoj izjavi da je tokom jednog gostovanja uputio savet Srbima na Kosovu da se „dosele u Srbiju“, Protić je istakao da na Kosovu stradaju „neki nevini i nedužni ljudi“, a koje mi koristimo kao argument za odbranu teritorije.

„A vrlo dobro znamo da to neće promeniti ništa, već naprotiv“, rekao je on i dodao da je njemu postalo „licemerno i bezdušno prema sopstvenom narodu o kojem navodno brinemo“.

„Obučemo skupa odela, sednemo u skupe limuzine, odemo tamo na nekoliko sati i podelimo im neke poklončiće i keks i čokolade i mislimo da smo nešto uradili. To je za mene najveći stepen nacionalne hipokrizije. Znamo da im bolje neće biti, nikad“, izjavio je gost „Utiska nedelje“.

Dodao je i svoje viđenje o tome da li bi članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama uticalo na život Srba na Kosovu.

„Da li je Kosovo član Ujedinjenih nacija ili ne, da li će to nekako da se reflektuje na život Srba na Kosovu? Neće. To je kapric Beograda da im ne da, a kapric Albanaca da uđu. Kapric Zapada da istera ono što je započeo“, istakao je Protić.

On je naveo da našu državu zanima samo teritorija, a ne sudbina našeg naroda, sveta mesta ili verski objekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari