Milanović: Ja Srbe nikad ne bih zvao četnicima, kao što iz Beograda Hrvate zovu ustašama 1 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da on Srbe nikad ne bi zvao četnicima kao što iz Beograda Hrvate zovu ustašama i poručio da susedi treba da paze kakve poruke šalju.

„Ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima, niti sam to radio, a mi stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije i oni se moraju odlučiti što hoće sa sobom, a sat otkucava polako“, rekao je Milanović.

On je, kako javlja Hina, rekao da je pozvan povodom najavljene posete srpskog patrijarha Porfirija Vukovaru u nedelju, kad će poglavar SPV posvetiti pravoslavnu crkvu Svetog Nikolaja u , a Milanović će biti na obeležavanju 31. godišnjice pogibije generala Blaga Zadra.

„Pozvan sam na dolazak Porfirija, ali mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku (…) Dok god njegovi episkopi dodeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni“, rekao je Milanović.

On je naveo da je s patrijarhom Porfirijem bio u dobrim odnosima dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Mislim da je razuman čovek, ali odlaskom na tu čelnu funkciju u Beograd on se promenio kao što sam se ja promenio po pozivu službe kad sam postao predsednik SDP, pa vlade, pa države u odnosu na ono što sam bio ranije. Nove obaveze, novi pritisci, nova očekivanja“, ocenio je Milanović.

On je dodao da je u kabinetu šefa države nasledio vizantijsku ikonu Srpske pravoslavne crkve koju je Porfirije poklonio bivšoj hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović 2018. godine.

„Kolinda je to stavila na zid i ja nisam micao. To smatram nekakvim kontinuitetom dobre volje. U Uredu hrvatskog predsednika nema katoličkih obeležja, ima samo srpsko pravoslavna vizantska ikona. Meni je to normalno ako mi ne postane nenormalno, a to zavisi od obe strane“, ocenio je predsednik Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari