"Milica Đurđević Stamenkovski je desna Gordana Čomić": Sagovornici Danasa o "autovanju" liderke Zavetnika 1foto FoNet Aleksandar Barda

Promena političkog kursa stranke Zavetnici sa opozicionog na „naprednjački“, nakon neprelaska cenzusa na decembarskim izborima u koaliciji sa Dverima, za sagovornike Danasa nije nikakvo iznenađenje jer je naznake „izdaje“ principa sopstvene politike naveliko i godinama unazad naznačavala liderka Milica Đurđević Stamenkovski, pažljivo ostvarujući upravo interese Vučićevog režima.

– Iako je Srbiji nesumnjivo potreban novi bazični konsenzus i nova logika političkog delovanja i saradnje koja treba da omogući izlazak iz duboke krize naše države, društva i naroda, činjenica je da je na delu sistemsko onemogućavanje ostvarenja jedne takve nove vizije koja bi učinila kraj ovom sistemu pljačke i i izdaje državnih interesa koja pod ovim režimom traje dugo – kaže za Danas Tamara Kerković, profesorka Univerziteta u Nišu i dojučerašnja funkcionerka Dveri.

Sagovornica Danasa je podnela ostavku u Dverima, nakon neuspelog prelaska cenzusa na izborima u decembru prošle godine, a u koaliciji sa Zavetnicima.

Ako pogledamo poslednji, očajnički pokušaj da se u režim uključe svi oni koji mu do sada nisu i formalno pripadali, jasno je da se na delu vidi prepoznatljiv primer „hegemonije putem neutralizacije“, i onoga što Gramši prepoznaje kao „pasivnu revoluciju“ režima koji sve stvarne zahteve koji napadaju hegemonijski uspostavljen poredak, prosto preuzima, inkorporira u svoj sistem i time neutrališe organski potencijal za promenom sistema. Režim je u svoj sistem najpre uvukao dobar deo demokratskog“ i „liberalnog“ institucionalnog sektora, a sada to čini i sa „nacionalnim“ delom političkog spektra, o čemu svedoče poslednje najave i događaji, bilo da je reč o stranci Zavetnici ili pokretu „MI“ – kaže sagovornica Danasa.

"Milica Đurđević Stamenkovski je desna Gordana Čomić": Sagovornici Danasa o "autovanju" liderke Zavetnika 2
Tamara Milenković Kerković: Foto FoNet/ Aleksandar Barda

Upotreba i zloupotreba nacionalne ideje u Srbiji traje već 30 godina, dodaje, a posebno poslednjih 12 godina od strane pseudo-patriotske vladajuće stranke koja čudovišnu fuziju klijentelizma, pljačke javnih resursa, laži i izdaje i dalje predstavlja kao zaštitu nacionalnih interesa, naroda i države dok je na delu destrukcija svih elemenata državnosti- suverenosti, naroda i teritorije, sve zarad gole pljačke i opstanka na vlasti.

– Ova fasadno-patriotska priroda, a zapravo kleptokratska priroda režima je i do sada uspevala da privuče na visoke državne funkcije istaknute kreatore politike bivše „demokratske“ vlasti. Neuspeh Nacionalnog okupljanja kažnjen je od strane nacionalno i opoziciono orijentisanog biračkog tela i otvorio prostor za nova približavanja režimu – smatra naša sagovornica.

Prema njenim rečima, promena politike Zavetnika najpre je objašnjena potrebom saradnje na lokalu, a sada sve izraženijoj volji za ulaskom u izvršnu vlast, posledica je kako prirode režima, tako i shizofrene situacije na post-izbornom političkom tržištu.

Tome je svakako doprineo i veštački stvoren konstrukt predizborne kartelizacije političke scene na kojoj ima mesta jedino za režim i prozapadnu opoziciju. Ovakav „salto mortale“ od opozicione do politike podrške režimu, ma čime bio inspirisan, svakako je štetan za poverenje birača u nosioce ideje nacionalne demokratije i suverenosti. Sa druge strane, raščišćavanje opozicione scene je sve jasnije – kaže sagovornica Danasa.

Lažne nacionalne snage, napominje, lažne demokrate, ili lažni zeleni neka budu sa Vučićem, a svi stvarni borci za novu Srbiju treba da se na ovim temeljima bazičnog konsenzusa izbore za novu Srbiju posle Vučića.

"Milica Đurđević Stamenkovski je desna Gordana Čomić": Sagovornici Danasa o "autovanju" liderke Zavetnika 3
foto-FoNet-Marija-Đoković

Šta karakteriše sve preletače iz opozicije u vlast?

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kaže za Danas da za sve preletače iz opozicije u vlasti su karakteristične dve osobine: nemaju stida i navode viši interes kao izgovor za potpuno očiglednu i belodanu okolnost: prodali su se.

– Gospođa Đurđević Stamenkovski je desna Gordana Čomić. Čomićka je ušla u Vučićevu Vladu da bi se, tobože, zalagala za evropske vrednosti (za koje aktuelni režim ne daje pet para), a Stamenkovska je u niskom startu za utrčavanje u vlast sa izgovorom da želi da zaštiti nacionalne interese (za koje aktuelni režim, takođe, ne daje pet para). Preletanje jeste prilično masovno na srpskoj političkoj sceni, ali zbog te masovnosti nije manje odvratno, niti zbog broja takvih slučajeva argumenti “preletača” deluju manje uvredljivo za elementarno zdrav razum – kaže Bojan Pajtić.

"Milica Đurđević Stamenkovski je desna Gordana Čomić": Sagovornici Danasa o "autovanju" liderke Zavetnika 4
Foto FoNet/ Milica Vučković

„Vučić dodelio Zavetnicima da postanu partija nalik Vulinovoj“

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže za Danas da Zavetnici nisu napravili politički zaokret, već su samo dobili novi zadatak od svog dirigenta.

– Oni su već godinama Vučićev politički satelit, kome je bilo povereno da glumi naglašeno nacionalnu opoziciju. To su za njega radili iz više razloga: kako nacionalno orijentisani birači ne bi otišli na neku drugu stranu; da bi Vučić kada poželi mogao da predstavi Briselu da je pod velikim pritiskom patriotske javnosti; kako bi po potrebi režim mogao da pozajmljuje podršku Rusima; da bi oni koje želi da stigmatizuje bili udarani tuđom rukom – ističe Dragomir Anđelković.

Sve te zadatke Zavetnici su ispunjavali praveći se da su opozicija, dodaje, ali takva igra je morala da dođe do kraja.

– Provaljeni su od strane opozicionih birača a Vučiću oni ne trebaju baš toliko da bi im prelivao svoje. Zato su potonuli na prošlim izborima. Pošto se to desilo neformalni lider SNS-a im sada dodeljuje novu ulogu, tj. da postanu partija nalik Vulinovoj – smatra naš sagovornik.

Umesto lažne opozicije, napominje dalje, nastaviće da deluju kao neskrivena navodno patriotska pesnica režima.

– Tako mogu da posluže direktno Vučiću, dajući privid da njegov pokret u osnivanju okuplja i neke igrače koji do juče, kao, nisu bili njegovi. Indirektno su mu od koristi jer šalje poruku onima koji su preuzeli ulogu Zavetnika, da se isplati biti lojalan Vučiću. Ko za njega politički pogine, biće nagrađen ministarskim ili nekim drugim mestom. Pre svega takva poruka se upućuje Nestoroviću, na koga Vučić i dalje računa, ali i drugoj frakciji „Mi“, koju takođe hoće da upotrebi – zaključuje Dragomir Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari