Ministar Đorđević više od dva sata predlaže zakone 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Nakon gotovo dva meseca pauze, poslanici Skupštine Srbije počeli su sa radom i to objedinjenom raspravom o 33 raznorodnih zakonskih predloga.

Skupštinska većina prihvatila je predlog šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da se objedini rasprava u Skupštini, a protiv je glasalo svega tridesetak poslanika.
Šefovi poslaničkih grupa SRS Vojislav Šešelj i Dveri Boško Obradović kritikovali su spajanje 33 tačke dnevnog reda, tražeći više vremena za raspravu o ovako važnim zakonima.

Šešelj je naveo da se time krši poslovnik, jer tačke nisu međusobno uslovljene, odnosno rešenja u tim zakonskim predlozima nisu povezana.
„Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Postojanje Narodne skupštine gubi smisao“, rekao je Šešelj, navodeći da nema dovoljno vremena da priča o svim predlozima, te da je samo za „ministra Šarčevića oformio dosije i celo leto proučavao njegovu biografiju“.

Predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila mu je da poslanik može da predloži da se rasprava objedini, da je ona to stavila na glasanje i da je većina odlučila.

„Brilijantno je poštovana procedura sa moje strane. Glasaćemo ako mislite da sam prekršila poslovnik“, rekla je Gojković, a lider Dveri Boško Obradović je primetio da nije logično i ispravno da u o penzijama, Zakonu u visokom obrazovanju i izboru viceguvernera NBS raspravlja objedinjeno, iako te tačke dnevnog reda nemaju ništa zajedničkog.

“Nije moguće u 20 minuta predviđenog vremena posvetiti podejednaku pažnju svim važnim zakonima. Odobrite bar duplo veće vreme za šefove poslaničkih grupa”, zatražio je Obradovć, što je naravno odbijeno.

Da je Obradović bio u pravu kada je tvrdio da najviše što se može u 20 minuta je da se samo spomenu imena nekih zakona i možda po neka rečenica o nekom od zakona na indirektan način potvrdio je i Zoran Đorđević, ministar rada i socijalne politike. Njemu je više od dva sata bilo potrebno da ukratko pred poslanicima obrazloži 33 predložena zakona, a pažnju poslanika držao je možda tokom prvih petnaestak minuta obrazlaganja zakona. Sve ostalo vreme dok se ministar mučio da iščita predloge zakona, uz povremene stanke, poslanici su se odlično zabavljali ćaskajući, a sve okrenutih leđa miniustru.


Radikali traže ocenu ustavnosti Zakona o presađivanju ljudskih organa
Srpska readikalna stranka zatražila je od Ustavnog suda Srbije ocenu ustavnosti Zakona o presađivanju ljudskih organa koji je Skupština Srbije donela 24 jula. Radikali smatraju da je svaki član ovog zakona sporan sa aspekta Ustava i garantovanih ljudskih prava i dostojanstva. “ Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskom ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka “, smatraju radikali i napomiunju da je veliko nepoverenje i strah stanovništva od primene ovog zakona, pogotovo ako se zna da u Srbiji nema pomaka u istragama oko nestalih beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari