Kako je ko prošao od Vučićevih koalicionih partnera: PUPS isto, Ljajiću manje 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Umesto najavljivanog pokreta za narod i državu, lista vlasti za beogradske izbore 2. juna, zove se „Koalicija Aleksandar Vučić Beograd sutra“.

Na ovoj koalicionoj listi Srpska napredna stranka ima 85 kandidata, deset manje nego što je imala na listi Beograd ne sme da stane u decembru 2023.

Razlika je otišla Ivici Dačiću i SPS-u, budući da da sada socijalisti i naprednjaci prvi put na beogradske izbore izlaze na jednoj listi (u decembru su ostali odvojeno).

Odnos ostalih koalicionih partnera u vlasti, koji su i dosad izlazili sa naprednjacima na istoj listi i na njihovoj kvoti, je približno isti.

SDPS Rasima Ljajića je u decembru imala tri kandidata sada ima dvoje (i ova stranka se može računati u regionalnu, sandžačku, a ne u beogradsku, uprkos pokušajima da izađe iz regionalnog okvira).

Kako je ko prošao od Vučićevih koalicionih partnera: PUPS isto, Ljajiću manje 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

PUPS je ostao na istom, ova stranka je i u decembru takođe imala pet kandidata kao i sada, s tim što je, u slučaju da opozicija ostane pri bojkotu, veća verovatnoća da će imati više odbornika.

Koaliciju oko Srpske napredne stranke čine i SRS, Zavetnici, JS i PS, koji takođe imaju svoje predstavnike na listi.

Reč je o dva kandidata SRS, isto toliko su radikali imali na listi i u decembru.

Srpska stranka Zavetnici ima jednog predstavnika na listi, na petom mestu, koje se računa kao sigurno prolazno.

Savez vojvođanskih Mađara ima jednog kandidata, kao i u decembru, SNP jednog kao i u decembru, PS dva kao i u decembru.

Novi na listi su i Jedinstvena Srbija, iako je reč o regionalnoj stranci iz Jagodine, oni sada imaju jednog kandidata, na odborničkoj listi.

Iako imaju ime u nazivu Koalicije, na kvoti SNS bi trebalo da su kandidati ili kandidat i Andreje Mladenovića, bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda, zatim Milana Stamatovića, takođe regionalne stranke iz Čajetine, kao i udruženja čiji je kandidat Saša Borojević.

Koalicija se tačno zove: Aleksandar Vučić, Beograd sutra – Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije SPS; Rasim Ljajić Socijaldemokratska partija Srbije SDP Srbije; Milan Krkobabić Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije Solidarnost i pravda PUPS Solidarnost i pravda; Milan Stamatović Zdrava Srbija ZS; Dragan Marković Palma Jedinstvena Srbija – JS; dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka SRS; Aleksandar Vulin Pokret socijalista PS; Nenad Popović Srpska narodna partija SNP; Ivan Karić – Zeleni Srbije – Zeleni; dr Balint Pastor – Savez vojvođanskih Mađara-Vajdasági Magyar Szövetség SVM-VMSZ; Milica Đurđević Stamenkovski Srpska stranka Zavetnici; Andreja Mladenović Samostalna srpska stranka Samostalna; Saša Borojević Porodični alarm; Miloš Vučević Srpska napredna stranka SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari