Ministar Krasnići: Upravljački tim za izradu Statuta ZSO nije se odazvao pozivu za sastanak 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Ministar Vlade za administraciju lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, izjavio je danas da se Upravljački tim za izradu statuta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) nije odazvao njegovom pozivu za sastanak.

Ministar je naveo da je odlukom iz 2020. predviđeno da Upravljački tim o svojim aktivnostima izveštava ministra za lokalnu samoupravu Kosova.

Krasnići je rekao da je u svojstvu ministra sazvao za 18. april Upravljački tim na sastanak, ali da niko od članova tima nije odgovorio.

On je objavio i odluke na osnovu kojih su imenovani ili menjani članovi Upravljačkog tima za formiranje ZSO, da o tome postoje tri odluke Ministarstva na čijem je čelu, i Vlade Kosova koje su zasnovane na Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

„Prva odluka je doneta u junu 2013. godine, u vreme Vlade (bivšeg premijera Hašima) Tačija. Druga odluka doneta je u junu 2016. godine, u vreme Vlade (bivšeg premijera Ise) Mustafe. Treća odluka je doneta u septembru 2020. godine, tokom mandata (bivšeg premijera Avdulaha) Hotija“, napisao je Krasnićiu na Fejsbuku.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013. godine, a zadatak mu je da napiše statut buduće ZSO. Upravlјački tim bi trebalo da čine predstavnici četiri opštine sa severa Kosova.

Krasnići je rekao da su od prvog imenovanja samo dva člana Upravljačkog tima ostala nepromenjena: Igor Kalamar i Dejan Radojković.

„Dva druga su stalno menjana. Danijela Vujičić je najnovija članica ovog tima, odlukom iz 2020. godine. Istovremeno, imenovana je i za koordinatorku Upravljačkog tima“, naveo je on.

Vujičić je poslanica vladajuće Srpske napredne stanke u Skupštini Srbije. Ona je iz Severne Mitrovice, jedne od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Upravljački tim bi 2. maja u Briselu trebao da predstavi statut ZSO u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, koji posredstvom EU i koji vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ZSO je već deceniju tačka spoticanja u odnosima Kosova i Srbije. Dogovorena je 2013, a dve godine kasnije su usaglašeni principi. Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Formiranje ZSO je osnovni zahtev Srbije za primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida, postignutih u februaru i martu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari