Ministar: Prioritet uvođenje platforme za digitalno emitovanje radio programa u celoj Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najavio je danas da je uvođenje platforme za digitalno emitovanje radio programa na teritoriji cele Srbije, prioritet tog ministarstva.

Jovanović je na obeležavanju 13. rođendana novoizgrađenog Avalskog tornja u Beogradu kazao da bi se uvođenjem te platforme omogućio veći izbor radio programa sa odličnim kvalitetom zvuka i dodatnih servisa, efikasnije korišćenje energije i frekventnog spektra, a samim tim i većeg užitka za sve slušaoce.

Kako je saopšteno iz ministarstva, danas je obeleženo i 99 godina postojanja Radio Beograda, ujedno i prvog radio signala u Srbiji, a svečano su puštena u rad četiri nova tematska programa Radio Beograda u digitalnom formatu.

„U dominantnoj eri interneta u kojoj živimo, podsećamo na važnu ulogu radija kao prvog elektronskog masovnog medija koji se kroz svoju dugu istoriju, prilagođava i zavidno pozicionira u odnosu na ostale vrste medija. Čestitao bih Radiju Beograd uspešnih 99 godina rada i postojanja. Vaš rad je obeležio živote svih nas. Ispratili ste brojne generacije koje su stasavale uz pravovremeno informisanje i legendarne muzičke hitove“, rekao je Jovanović.

Avalski toranj je jedinstveni, višenamenski objekat sa kompletnom telekomunikacionom opremom za prenos i emitovanje televizijskih i radio signala, a pre 5 godina sa tog objekta je počelo eksperimentalno emitovanje radio programa u digitalnom formatu.

Na samom početku su se emitovala samo tri programa Radio Beograda sa jednim predajnikom na Avali, a danas puštanjem u rad četiri tematska programa, digitalni paket Radio Beograda sadrži ukupno 12 radio programa i emituje se sa šest emisionih stanica širom Srbije, obezbeđujući pokrivenost oko 78 odsto stanovništva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari