Misija UN u Srbiji: Zabrana Evroprajda može predstavljati kršenje prava na slobodu okupljanja zagarantovanog Ustavom 1Foto: Pixabay/Astrobobo

Misija UN u Srbiji izrazila je danas zabrinutost zbog najavljene zabrane Evroprajda 2022, koji bi trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Ona je dodala da je Evroprajd takođe prilika da se „promovišu temelji snažnog i progresivnog društva zasnovanog na socijalnoj pravičnosti, jednakom pristupu svim pravima, solidarnosti, prijateljstvu i ljubavi“. „Takva zabrana bi takođe mogla predstavljati kršenje prava na slobodu okupljanja zagarantovanog Ustavom Srbije – a imajući u vidu prethodne odluke Ustavnog suda Srbije iz ranijih godina. Bilo bi protivno privrženosti Srbije međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima“, navela je Žakob.

Ona je istaklda da je važno zaštititi dostojanstvo svih ljudi i garantovati ravnopravnost svih građana i građanki, u zakonima i praksi.

„Ujedinjene nacije su zabrinute zbog višestrukog podsticanja na mržnju i nasilje od strane male manjine glasnih pojedinaca i grupa, koje se dešavalo u poslednjih nekoliko nedelja. Hajde da okupimo ljude, a ne da ih razdvajamo. UN u Srbiji će nastaviti da rade sa LGBTI zajednicom i našim partnerima na izgradnji bolje budućnosti za sve u kojoj su svi slobodni i jednaki“, zaključila je zvničnica UN.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari