Mladen Cvijetić nakon privođenja: Pokušali su da mi nameste zatvor, prate nas i prisluškuju, što je samo dokaz da smo na pravoj strani 1Foto: Privatna arhiva

Sekretar gradskog odbora stranke Zajedno Mladen Cvijetić pušten je na slobodu nakon privođenja, ali i dalje ne zna zbog čega je tri sata proveo u policiji i sudu u Novom Sadu.

Zna samo da su hteli da mu odrede pritvor od 30 dana zbog neprimanja poziva i smatra da je reč o čistom poličkom progonu.

Oko 12 časova zaustavila su ga u četvrtak na ulici dva pripadnika interventne policije. Tražili su da pokaže ličnu kartu, a na pitanje o čemu se radi, odgovorili su mu kako je u pitanju „rutinska kontrola dokumenata“.

„Interventna me kao slučajno srela, a zapravo čim su me videli odmah su mi prišli. Lična karta mi je bila u kancelariji, ali su rekli da nema veze, nego samo da im kažem JMBG. Nakon provere, navodno su mi našli da nisam primio poziv za suđenje. Pitao sam za šta, ali nisu znali da mi kažu, nego samo da moraju da me odvedu u pritvor“, kaže Cvijetić.

Kako dodaje, to je bila i prva protivzakonitost, jer policajci nisu naveli pravni osnov za privođenje. Kasnije je saznao da su pokušali na adresu da mi uruče poziv, ali on nije bio tu.

U sudu i policiji uvek je zahtevao da mu takve pozive dostavljaju mejlom, jer često nije kod kuće, a to su i zakonski dužni da učine.

Do sada je svaki put tako i bilo, ali kako smatra Cvijetić, sada je ta praksa namerno zanemarena kako bi završio u zatvoru.

“Hteli su da mi smeste političko hapšenje. Ne znam zaista o čemu se radi i koji je to poziv, samo znam da je politički instruisano. Suludo je da dobijam pritvor od 30 dana jer nisam primio poziv, a mogli su da me obaveste. Ovo se do sada nije dešavalo. Namerno su sve uradili da ne primim poziv, da me ne obaveste i da me posle policija uhapsi, nadajući se da me sudija neće ni saslušati i da ću završiti u zatvoru. U policiji su se ponašali prema meni korektno. Stavili su mi lisice kada su me vodili do suda. U životu mi nikad niko nije stavio lisice, ali rekli su da je to naređenje“, nastavlja naš sagovornik.

No, kako kaže, sudija je stručno postupio i ukinuo pritvor od 30 dana. Policija je dodaje imala ustaljenu praksu da ga zove na telefon u ovakvim situacijama, što nije službeni način postupanja, ali se on uvek odazivao.

Inače, Cvijetić zbog svog aktivističkog i političkog delovanja ima više od 10 prekršajnih i četiri krivične prijave. Za sve ističe da su politički procesi.

Pre svega krivice koje se gomilaju, ne zna se ni da li je to prava kvalifikacija za ta dela. Primera, dobio je krivičnu prijavu zbog šabloniranja Trga slobode.

„Svake nedelje sam u sudu ili dajem izjave u policiji. Sa druge strane, kada odem da prijavim napadače, kada dođu batinaši, kada me napadnu članovi SPS-a ispred Spensa kad idu na kontramiting u Beograd, niko ne reaguje. Svaki dan nas neko prati. Ispred kuće, kancelarije, kada idem na kafu. Ako se ne zaustave, počećemo da ih fotografišemo i otkrivamo identitete tih ljudi, jer nemamo više šta da drugo da učinimo. Jedino kada pošalju batinaše da nas napadnu kao na Petrovaradinskoj tvrđavi, onda nas ne prate. Inače, došli smo u posed transkripata naših razgovora koje vodimo u prostorijama stranke“, izjavio je Cvijetić.

Kako smatra, to im je samo pokazatelj da rade ispravnu stvar i da niko od ljudi u njegovoj stranci nije kupljen od strane službi bezbednosti ili SNS-a.

Cvijetić tuži lokalni portal povezan sa SNS-om

Na lokalnom režimskom portal „NS uživo“ u vreme kada je Cvijetić uhapšen, osvanula je vest da je u pritvoru završio zbog krađe. On odlučno odbacuje ove tvrdnje i najavljuje tužbu protiv pomenutog portala.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari