Momirović: Ako niste za Otvoreni Balkan, niste ni za EU 1Foto; Danas / Aleksandra Popović

“Otvoreni Balkan nema alternativu, integracija tržišta nema alternativu ako želimo da živimo bolje. Ovde se ne radi samo o deklarativnom nastupu već radimo na konkretnim projektima koji vode u integraciju regiona” naglasio je Tomislav Momirović, ministar za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu Vlade Srbije (u tehničkom mandatu), u okviru „Open Balkan foruma” koji je u Beogradu organizovao Libertarijanski klub Libek. 

Predsednik Libeka Miloš Nikolić u uvodnoj reči naglasio je da je region Zapadnog Balkana predugo “trpeo” zbog toga što su se u javnosti prvi plan “gurale” teme koje nisu okrenute progresu a da je incijativa Otvoreni Balkan upravo suprotna od toga jer podrazumeva jedinstveno tržište i jedinstven životni prostor.

“Otvorenost Balkana koja teži ekonomskom jedinstvu jeste najvažniji evropski projekat koji se trenutno dešava kod nas. Zbog toga je Open Balkan forum odraz naše želje da se na istorijski važne procese utiče odgovorno kako bi naše balkansko jedinstvo sutra postalo evropsko jedinstvo”, naveo je Nikolić.

Momirović je naglasio da Otvoreni Balkan za region pruža mogućnosti da postignemo ono što donosi i članstvo u Evropskoj uniji na planu ekonomskog povezivanja sa susednim zemljama i pre samog članstva za koje se ne zna koliko ćemo ga još dugo čekati.

“Srbija je 21 godinu u procesu pridruživanja EU.  Ne znamo da li ćemo pristupiti za godinu, dve ili 50 godina, nijedan datum nas ne bi iznenadio.  Ako mi u regionu razmišljamo da želimo da uđemo u EU da bismo bili bliži Holandiji ili Poljskoj nego svojim komšijama, to nije dobro. EU znači da se pre svega povežemo sa prvim komšijama sa kojima već imamo najveći ekonomsku razmenu” naglasio je Momirović.

Na pitanje učesnika foruma o tome kako se u EU gleda na stav Srbije da OB nema alternativu u kontekstu evropskih integracija i da li ova dva procesa mogu paralelno da se razvijaju, Momirović je rekao da OB nema alternativu u smislu lokalnih, odnosno regionalnih politima i da ta dva procesa nisu međusobno isključiva.

“Ako niste za Otvoreni Balkan onda niste ni za Evropsku uniju. Ostavio bih realnosti da oslika kako će izgledati kda mi pristupimo EU, da li ćemo pristupiti zajedno ili odvojeno, to ne mogu da predvidim. Jedno je sigurno, neće nas primiti ako budemo imali političke, ekonomske i druge razmirice. Smatram da OB nije u suprotnosti sa politikom Evropske unije a smatram da je direktno korist za sve građane Zapadnog Balkana”, naveo je on.

U kontekstu prevazilaženja otpora koji postoji u pojrdinim zemljama regiona koje se još uvek nisu priključile inicijativi OB, Branko Azeski, predsednik privredne komore Severne Makedonije rekao je da je dovoljno i da dve države ostvare saradnju, da je već i to napredak a da se nada da će ostali iz toga videti benefite.

“Problem je što svima smeta liderstvo Srbije,  meni ne smeta, ja to podržavam”, naveo je Azeski.

O mogućnostima za pridruživanje drugih zemalja, konkretno Crne Gore iz koje su došli pozitivni signali prema ovoj incijativi, Nenad Đurđević, savetnik predsednika privredne komore Srbije rekao je da za sada nema saznanja osim onih izjave premijera CG Dritana Abazovića da je spreman da razmotri pridruživanje.

“Mi ćemo imati prilike već u četvrtak da razgovaramo sa ministrom privrede Crne Gore, pretpostavljam da će biti reči o i OB. Za takvu odluku potrebna je dvotrećinska većina u Vladi Crne Gore a tamo za sada imamo skeptičnu stranu oko DPS-a i SDP-a. Ono što bih želeo da poručim i Podgorici jeste da je bitno depolitizovati ovaj proces jer većina argumenata protiv dolazi iz sfere ili politizacije ili politike”, naveo je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari